Árhullám

Méhes László

Két évvel ezelőtt még mindenkit lakásvásárlásra buzdítottak az ingatlanközvetítők. Sőt, két lakás vásárlására, akár hitelből. Az ötlet nem volt ördögtől való, mert a kamatszint olyan alacsony volt, hogy a hitelköltség többszörösét lehetett a lakáskiadásból fedezni, miközben az ingatlan értéke az akkori trendnek megfelelően folyamatosan nőtt.

Most, 2022 nyarán éppen ennek az ellenkezőjét ajánlják: az eladást. Mert a Covid, majd a háborús infláció lassacskán kezdi kikezdni a befektetés értékét. Ráadásul mostanra duplájára híztak a banki kamatok, fogyóban a készpénzes vásárlók. Hitelt pedig ebben a környezetben talán csak az vesz fel ingatlanvásárlásra, akit erre kényszerít az élet. Mert egy vidéki átlaglakás árából most nagyjából 20 évig lehetne albérletben élni.

Az ingatlanpiac árhullámzása természetes. Hol fent vannak az árak, hol lent. Mindig az a kérdés, hogy mihez képest, hiszen napjainkban az átlagárak már a jegybank becslése szerint is 18 százalékkal magasabb a realitásnál. A piac nyilván korrigál majd, de hogy egy háborús inflációs helyzetnek is közre kell ebben játszania, arra a januári forgalmazási csúcson még senki nem gondolt.