Miskolci Művészeti Központ

2022.07.05. 11:30

Életet leheltek a miskolci kísértetházba

Ősszel - remények szerint - élet költözik az egy év alatt felújított volt Szentpáli szakközépiskola épületébe.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

Még az előző, dr. Kriza Ákos polgármester vezette önkormányzat döntötte el, hogy részben pályázati pénzből művészeti központtá alakítják át a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola belvárosi – esztendők óta üresen árválkodó – épületét. Többek között azért vált szükségessé az átalakítás, mert a Győri kapui Ifjúsági és Szabadidőház helyén alakították ki a kibővített miskolci közterületi kamerarendszer operatív központját, így a Miskolci Kulturális Központ irodáinak időszerűvé vált új helyet keresni, de – ami ennél még talán fontosabb – a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium jelenleg a Zrínyi Ilona Gimnáziumban működő képzései is méltó helyet kaphatnak a felújított épületben.

Végeztek a munkával

Az előző önkormányzat szakemberei a tervezett Miskolci Művészeti Központra öt egymásra épülő modult dolgoztak ki. A rendelkezésére állt mintegy 8 765 millió forintból, kormányzati támogatásból, épületenergetikai célú pályázati forrás bevonásával az 1-es és a 2-es modulok kivitelezése kezdődött el tavaly nyáron. Ebben a két modulban a meglévő épület energetikai korszerűsítését és infrastrukturális fejlesztését végezték el, de beletartozott a tetőtér hasznos beépítése is. Ebben a már elkészült térstruktúrában – az első és a második emeleten – kapnak helyet a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium elméleti tantermei, valamint – a harmadik emelten és a tetőtérben – a Miskolci Kulturális Központ adminisztrációs helyiségei. 

A művészeti iskola egyébként továbbra is működik majd a Zenepalotában is. 

A megújult iskolaépület földszintjén egy 300 fős melegítőkonyhát és étkezőt alakítottak ki, amelyet a Miskolci Közintézmény-működtető Központ üzemeltet majd.

Még három modul

A további három – még csak tervasztalon létező – modulban egy-egy új épületrész kialakítását tervezték, aminek a megvalósításához az előző önkormányzat további források megszerzését tűzte ki célul. A jelenlegi önkormányzat sem tér el az eredeti tervtől. És egyre inkább körvonalazódik az a sok évtizedre visszatekintő terv, hogy a most felújított Csengey utcai iskolaépület – további lehetséges bővítések révén – egységes otthona legyen az önálló miskolci középfokú (össz)művészeti képzésnek. Ebben a Miskolci Tankerületi Központ is partnere lehet, mint a Bartók-szakgimnázium működtetője. Jelenleg két művészeti ág, a zene és a tánc képzése megoldott, de a fejlődés irányát már kijelölték.

A költözés küszöbén 

Fontos momentum, hogy egy esztendő alatt befejeződött az iskolaépület tervezett felújítása. Jelenleg a használatbavételi engedély megszerzése van folyamatban. A dokumentumok birtokában ősszel kezdődhet a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Gimnázium és a Miskolci Kulturális Központ költözése az új helyszínre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában