Építés

2022.07.20. 07:00

A miskolci főépítész közvetítésével tárgyalnának az Avalon-házról

A homlokzat kialakítása, anyaga és színe, valamint a két épületrész közötti tér kialakításának újragondolását kéri a Miskolcért Másképpen Facebook-csoport a tervezőtől.

Szaniszló Bálint

Belső udvart is terveztek az Avalon-házhoz

Forrás: Peka-Bau

A miskolci Szent István tér és Erzsébet tér közötti területre tervezett Avalon-házzal kapcsolatos látványtervek nyilvánosságra jutása óta pró és kontra érvek sora hangzott el különböző fórumokon. Az építész szakma inkább a tervek mellé állt, míg a civilek fogalmaztak meg kritikát az épület külcsínjével kapcsolatban. 

Változtatni kell a külcsínen 

A városért tenni akaró lokálpatriótákat tömörítő Miskolcért Másképpen Facebook-csoport tagjai néhány nappal ezelőtt kerekasztalbeszélgetés keretében vitatták meg az elképzeléseket. 

A csoport tagjai - más dolgok mellett – úgy vélekedtek, hogy a város főterének tervezett kialakításával együtt kellene, kellett volna kezelni ennek az ominózus építési területnek a sorsát. Akár egy országos nyilvános tervpályázatot is ki lehetett volna írni a Szent István tér és környéke - a  város lehetséges főtere - rendezésére és az ott elfogadott alapelveknek, ötleteknek megfelelően alakítani ennek az épületnek a sorsát is.  

Azzal kapcsolatban is állást foglalt a csoport, hogy idejekorán a nyilvánosság elé kellett volna tárni a belváros képét alapjában meghatározó épülettel kapcsolatos elképzeléseket, mert így pont a sokat emlegetett „társadalmasítás” szenvedett csorbát. Mint mondják, nem lehet ellenérv az, hogy magánberuházásról van szó, hiszen a városképet meghatározó szabályoknak mindenkire érvényesnek kellene lennie.   

Mivel engedélyezési tervről van szó, úgy vélték, még van mód például a tervezett Avalon-ház homlokzatának újragondolására, hogy az jobban illeszkedjen az épített környezetébe. 

Megértő választ várnak 

A csoport a megbeszélést követően találkozót kezdeményezett Szunyogh Lászlóval, Miskolc főépítészével. Az eszmecserét Mészáros János Tibor, a Miskolcért Másképpen csoport adminisztrátora a következőket foglalta össze kérésünkre. „A közel két órás beszélgetés során tolmácsoltuk a csoport tagjainak véleményét, amelynek figyelembevételével főépítész út ígéretet tett arra, hogy azt továbbítja a beruházó képviselőjének.”  

Mint elmondta, arra kérték az Avalon-ház tervezőjét, hogy gondolja tovább a tervezett épület homlokzatalakítását, az anyaghasználatot és a színezést. Kérik, hogy gondolja át a két teret összekötő passzázs centrumában kialakuló belső, közterületi használatra megnyitott, magánterületen kialakuló fogyasztóudvar intenzívebb zöldítését is. „Újra kellene gondolni akár lombos fa ültetésére is lehetőséget nyújtó, kiemelt szegélyű felületek nagyságát és magasságát, különös tekintettel az építési terület alatti mélygarázsra.”  

A csoport úgy véli: „Tekintettel arra, hogy a beruházó a tervezett ingatlanfejlesztés beépítési módjával, a közterületek területének növelésével eddig is számottevően figyelembe vette a városlakók közösségének érdekét, bízunk abban, hogy az általunk felvetett javaslatokra is megértő válasz születik.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában