Csalás

2022.06.17. 11:52

Visszaélnek Szabó Gyuri bácsi nevével

Mindig alaposan tájékozódjon és ne higgyen a csalóknak! – kéri a Györgytea ügyvezetője.

Fotó: Kozma István

A közösségi médiában egyre több hamis, lekövethetetlen profil használja a „bükki füvesember” Szabó Gyuri bácsi nevét és fotóját ismeretlen termékek hirdetéséhez. Lopes-Szabó Zsuzsa, a Györgytea ügyvezetője, Gyuri bácsi lánya nyilatkozatban hívta fel a figyelmet a megtévesztő reklámokra, amelyek nemcsak a cég jó hírnevét, hanem a hiszékeny vásárlók egészségét is veszélyeztetik. 

„Édesapám nevében és fényképével most már körülbelül egy hónapja folyik egy intenzív reklámhadjárat: különböző termékeket igyekeznek eladni azt a látszatot keltve, mintha ezeket ő ajánlaná. Ezek mögött a bizonytalan eredetű és nyilván horribilis áru termékek mögött nem mi vagyunk, hanem pimaszul és becstelenül visszaélnek apám nevével” – adja tudtunkra Lopes-Szabó Zsuzsa. Hozzátette, hogy ezek a hirdetések ellenőrizetlenül jelennek meg a közösségi médiában és a különböző fórumokon, majd rákattintva a hirdetésekre követhetetlen és lenyomozhatatlan weboldalakra, illetve webáruházakra visznek. Az ügyvezető lapunknak elmondta, hogy vásárlóik hívták fel a figyelmét először a valótlan tartalmú hirdetésekre. Megtették a jogi lépéseket, ügyvédhez fordultak, de sajnos teljesen tehetetlenek, mert lehetetlen kideríteni, ki vagy kik állnak a fiktív cégek, weboldalak mögött. Az a legszomorúbb, hogy a vásárlókat, a gyógynövényes termékek fogyasztóit tévesztik meg. A miskolci boltjukban fordult elő a napokban, hogy egy idős hölgy visszavitt egy terméket, amelyet az interneten rendelt meg és azt hitte tőlük származik – tudatta az ügyvezető. 

Nem jutnak a nyomukra

Számtalanszor próbáltak utána menni a csalóknak, mindhiába. Egyszer hosszas keresés után talált egy telefonszámot, amely egy külföldi szám volt, melyet felhívott, de senki nem vette föl. Se megtalálni, se feljelenteni nem lehet őket, mert a profilok és fake weboldalak mögött nincs semmilyen cég, kontaktadat vagy elérhetőség: megfoghatatlanok – vélekedett Lopes-Szabó Zsuzsa. A saját weboldalukra ugyan kitettek egy tájékoztatást, ennek ellenére a hadjárat folytatódik. Ezért az ügyvezető arra kéri az olvasókat, hogy ha ilyen hirdetést, tartalmat látnak, haladéktalanul jelentsék a megtévesztő tartalmat a közösségi oldalnak. Arra a kérdésre, hogyan érintette mindez Szabó Gyuri bácsit, lánya válaszul azt adta, hogy már egy ideje visszavonultan él bükkszentkereszti otthonában, ahol jól érzi magát a természet ölelésében. Kicsit hiányzik neki a korábbi mozgalmas élete, ami mára már elcsendesedett, mert nem vállal előadásokat és szerepléseket. 

Lopes-Szabó Zsuzsa néhány példával hívja fel a figyelmet arra, hogyan ismerjük fel a hamis posztokat/hirdetéseket: 

Gyanús, általában idegen nyelvű profilnév vagy weboldal cím. A Györgytea hivatalos weboldala a gyorgytea.hu, hivatalos webshopja a gyorgyteabolt.hu. Gyuri bácsi csak és kizárólag a hivatalos webáruházban kapható termékeket ajánlja.

Hivatalos közösségi oldalai:

Facebook: Diabess-Györgytea valamint a Szabó Gyuri bácsi 

YouTube csatornája: Szabó Gyuri bácsi

Instagram oldala: Szabó Gyuri bácsi 

Kattintásvadász, azonnali gyógyulást ígérő „csodaszerek”, hihetetlennek tűnő hatással.

A „gyógyítás”, „gyógyulás” szó használata, ez ugyanis a gyógynövények - és egyébként minden természetes gyógymód esetén - tilos! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában