Támogatott hitel

2022.06.24. 17:30

Támogatják túlélésüket

A mikro- és kisvállalkozások energiafüggőségének csökkentését támogatott hitellel segítik.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Százezerre tehető azoknak a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő, legfeljebb 10 főt foglalkoztató vállalkozásoknak a száma, amelyek a kormány döntése szerint július 1-jétől benne maradhatnak a hatósági áras, azaz a rezsicsökkentéssel olcsóbbá tett villamos és gázenergia felhasználóinak körében. A kormányrendelet szerint az év végéig tartó lehetőséggel azok a cégek élhetnek, amelyek éves villamosenergia-fogyasztása nem haladja meg a 4606 kilowattot, gázfelhasználásuk pedig az 1489 köbmétert. Az egyetemes szolgáltatók felé azonban nyilatkozniuk kell arról, hogy megfelelnek-e a rendeletben meghatározott feltételeknek, mivel korábban megkötött szerződéseik június 30-án megszűnnek. Amennyiben nem gondoskodnak erről az energiakereskedőknél, július 1-jétől új, versenypiaci szerződést kell kötniük. 

A rezsicsökkentés lehetőségével élni tudó megyei vállalkozásokról a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) nem rendelkezik pontos adatokkal. A testület elnöke, Bihall Tamás azonban leszögezte: az energiaárral kapcsolatos mai helyzet a gazdaság számára „életveszélyes”. Különösen igaz ez azokra a kisvállalkozásokra – akár egy kis nyomdára, de akár egy étteremre –, amelyek költségszerkezetében jelentős tételt jelent az energia. A kamara ezért egyetért azzal az állásponttal, hogy a lakossági rögzített energiaárak mellett a legkisebb vállalkozások túlélését is támogassák a költségvetés forrásaiból, mert meglátásuk szerint enélkül óriási csődhullám indulhatna meg ebben a körben – fogalmazott. 

A pandémia egyébként is megtépázta a megye vállalkozásait. A mintegy 40 ezer regisztrált cég közül az elmúlt három évben ezres nagyságrendben szűntek meg cégek: 2019-ben 1033, 2020-ban 2687, 2021-ben pedig 1968. Ennél is magasabb azoknak a száma, amelyek átmenetileg szüneteltették a tevékenységüket: 2019-ben 2330, 2020-ban 2628, 2021-ben pedig 2332 cég élt ezzel a lehetőséggel a Bokik adatai szerint. 

Rezsiköltségeik lefaragását hosszú távon saját energiatermelő rendszer kiépítésével érhetnék el a kisvállalkozások, energiafüggőségük csökkentését pedig a kormány több irányból próbálja segíteni. Nem véletlenül jelenik meg a költségvetési forrásból támogatott Széchenyi Kártya Program hitelei között július 1-jétől az energetikai korszerűsítések megvalósítását segítő, 0,5 százalékos kamatozású kölcsön lehetősége – világított rá a megyei kamara elnöke. Nem kérdés, hogy a cégeknek észszerűsíteniük kell az energiafelhasználásukat, amire ma már kész megoldások léteznek, és megvan hozzá az a tudás is, amely a tanácstalanokat segítheti abban, hogy milyen irányban érdemes elindulniuk. 

A Covid utáni, majd a háborús időszak különösen törékennyé tette a magyar mikrovállalkozói kört – jelezte a megyei kamara elnöke. Míg a nagyobb cégeknek több lehetőségük van az átmeneti problémák kezelésére, a fejlesztések finanszírozására, egy kis cég ezt nehezen tudja kezelni. A legkisebbek számára az év végéig fenntartott rezsicsökkentés átmeneti lehetőséget kínál a túlélésre, de minél hosszabb ideig húzódik a válság, annál erőteljesebben jelentkeznek majd ebben a körben a piacgazdaság könyörtelen törvényei, és egy idő után az életképtelen cégek megmentése lehetetlen lesz. 

(A borítóképen: Fiatalok szavaznak az alakuló ülésen | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában