Érettségi 2022

2022.06.14. 11:30

Szóbelivel folytatódik az érettségi vizsgák sora

Egy sétarepülés kapcsán született az elköteleződés a szakma iránt.

Némi izgalommal készültek a szóbeli vizsgára | Fotó: Ádám János

Véget értek az emelt szintű szóbeli érettségik. Az Oktatási Hivatal közleményében azt írta: június 1. és 9. között 134 tárgyból, 259 helyszínen, 4344 tantárgyi bizottság előtt csaknem 66 800-an tettek emelt szintű szóbeli érettségi vizsgát. Az érettségi június 13. és 24. között 1162 helyszínen, 3185 vizsgabizottság előtt mintegy 257 ezer középszintű szóbeli vizsgával folytatódik az érettségit szervező középiskolákban és a kormányhivatalokban. A vizsgabizottságok a középszintű szóbelik után hirdetik ki az érettségi eredményeket; a döntés elleni jogorvoslati lehetőségekről részletes tájékoztatás olvasható az Oktatási Hivatal honlapján.

Újra lehet javítani

Két év után visszatér az oktatás a "régi kerékvágásba" a kinek előnyös, kinek hátrányos szóbeli megméretés ismét szerepel a programban. A vizsgák első napján a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban azokkal diákokkal beszélgettünk akik éppen a vizsga előtt böngészték jegyzeteiket. 

Bálint Petra három tárgyból is szóbelizik egymás után. A magyart a történelem majd a kémia követi. Pontjaival Debrecenbe a gyógypedagógiai képzésre szeretne bejutni és az írásbelik alapján jó esély is mutatkozik erre. Az emelt németnyelv vizsgája is négyes lett. Némi bizonytalanságot az okoz, hogy nem lehet tudni mennyivel emelkedik a tavalyihoz képest a ponthatár, de Petra bizakodó. 

Megsínylette a tudásanyag

Biró Ádám magyarból és történelemből ad számot tudásáról, melynek ötös írásbeli vizsgák birtokában fut neki. Neki az okoz pici stresszt, hogy nem erőssége a szóbeli vizsgázás, ám ezt alapos felkészüléssel igyekezett orvosolni. Véleménye szerint a tudásanyag is lehet megsínylette, hogy kevesebb időt tudtak tölteni az iskolapadokban a pandémia alatt. Budapesten gyógyszerészként szeretne tovább tanulni. Bár nehéz megjósolni a várható ponthatárt, de a két évvel korábbit alapul véve nem kell aggódni - vélekedik. 

Árvai Dóra magyarral kezdi a vizsgázást utána a történelem jön, majd a kémia zárja a sort. Ez utóbbiból még tud javítani a szóbelin, a másik kettőnél a (magas) szinten tartás a cél. Elsőként a Miskolci Egyetem Angol nyelv és kultúra és történelem szakos osztatlan tanári képzésére jelentkezett, az előző évek pontszámai alapján biztos bejutó lehet, de a bizonytalanság miatt is próbálja a legtöbbet kihozni magából - fejti ki. Közben egy apró iránymódosítást is végrehajtott hiszen az általánosban nagyon közel állt hozzá a kémia, de ahogy idősebbé vált rájött, hogy a tanári pálya jobban vonzza. Közben a történelem és az angol nyelv felé fordult - ez motiválta a továbbtanulási elképzelését is.

Angolból is

Benke Dávid matematikából emelt szinten érettségizett, annak már megvolt a szóbeli része is, most pedig a magyar, történelem, kémia van soron. Eddig átlagosan 70 és 80 százalék között landoltak az eredményei. Angolból is tett érettségit az is emeli a pontjai számát. Továbbtanulni az NKE Honvéd Tiszt és Hadtudományi Karán szeretne légijárművezetőnek tanulni. Az alkalmassági vizsgán már túl is van. Mindig vonzotta a katonai pálya és egy sétarepülés kapcsán született az elköteleződés a szakma iránt - idézi fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában