Vírus

2022.06.12. 19:00

Strandon és szaunában is fertőzhet a majomhimlő

Szükséges az óvintézkedések betartása – figyelmeztet a virológus.

NHK

Forrás: MW

Fotó: Mirkó István

A borsodi megyeszékhelyen továbbra sincs tudomásunk majomhimlő-­fertőzésben szenvedő betegről, de az óvintézkedések betartása így sem felesleges. 

A nyár, a meleg megérkezésével a strandszezon is megkezdődött, ami okozhat kellemetlenségeket. 

Ugyanis szaunában vagy a strandon is fertőzhet a majomhimlő, amelynek a vírusa tüsszentéssel, beszélgetés közben és a vízben nem terjed, de például törölközővel már igen. És akár a napozóágyon is, ha előttünk majomhimlővel fertőzött személy feküdt rajta – mondta az Északnak Rusvai Miklós virológus. 

Sajnos ez a vírus meglehetősen ellenálló, sokáig – akár több napig – fertőzőképes maradhat élettelen környezetben is. A felázott bőr és a sokszor láthatatlan mikrosérülések, amelyeket észre sem veszünk, behatolási kaput jelentenek a vírus számára. A tapasztalatok szerint az esetek többségében a kézen vagy a lábon keresztül fertőződnek meg az emberek. De mindenképpen szoros kontaktus kell hozzá. A jelenleg számon tartott betegek hetven százaléka szexuális úton, a fennmaradó harminc százalék pedig családon belül, közös háztartásban fertőződött meg. De mielőtt riadalmat okozna, a virológus hozzátette: mivel sokkal kevésbé fertőző, mint a Covid, világjárványtól, a korábbiakhoz hasonló korlátozásoktól nem kell tartani. 

Európában nem halálos 

A betegség otthon átvészelhető, a kórházba kerülés veszélye kicsi

- Rusvai Miklós

A vírus nevéből adódik, hogy himlőszerű kiütéseket okoz, amelyek kezdetben összetéveszthetők a bárányhimlővel, azonban más a hólyagok kinézete, melyek jellemzően máshol is jelentkeznek a testen. Az arcon és az alkaron, illetve a láb alsó részén jönnek elő sűrűbben. A bőrtünetek jelentkezését megelőzően más tünetek is utalhatnak a majomhimlővírusra, ezért a megfertőződött személy jó esetben ilyenkor már nem megy közösségbe. 

A betegség otthon átvészelhető, a kórházba kerülés veszélye kicsi, halálozás pedig európai személy esetében még egyszer sem fordult elő.

Haláleseteket a majomhimlő kapcsán kizárólag az afrikai országokban jegyeztek föl. Azonban a koronavírus-járvány kapcsán már megtapasztalt karantén ebben az esetben is betartandó. A bőrtünetek megszűnése után, a teljes gyógyulásig még legalább egy hétig otthon kell maradni – vélekedett Rusvai Miklós.

(A borítóképen: Rusvai Miklós virológus szerint a majomhimlős fertőzöttek esetében is betartandó a karantén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában