Sajó-szennyeződés

2022.06.12. 15:30

Sorompót már felszereltek, ez nem állja el a víz útját

Továbbra is ömlik a mérgezett szennyvíz a Sajóba. Erről számolt be Orosz Örs Nyitra megyei képviselő.

Így színeződött el korábban a Sajó Gombaszögnél. FOTÓ: MW

Fotó: BACHPEKARYMATE

Újabb videóval jelentkezett pénteken Orosz Örs Nyitra megyei képviselő, az Egyesült Magyar Párt, az Összefogás tagja. Azért járt a Sajót a felvidéki Alsósajó község térségében szennyező vízkiömlésnél, hogy megnézze, mi történt azóta, amióta a szlovák kormány két hete megígérte az azonnali cselekvést. 

A magyarországi sajtót is foglalkoztatja a hír, hogy az arzénnal is dúsított szennyvíz ömlik a Sajóba az alsósajói Siderit vasércbánya tárójából. A folyó élővilága beszámolók szerint legalább húsz kilométeren teljesen kipusztult. A helyzet megoldását szolgáló szlovák kormányzati ígéret az volt, hogy elterelik a felszíni vizeket az elhagyott bányától, de mint a képviselő tapasztalta: mindössze annyi történt, hogy megbíztak egy céget a munkálatokkal. Valójában azonban a táró kifolyója, ahonnan a mérgek a Sajóba ömlenek, megközelíthetetlenné vált: egy sorompóval elzárta a cég az oda vezető utat.

A Szlovákia területén történő szennyezés miatt a vízminőségi állapot ellenőrzésére szükséges vízmintavételek és vizsgálatok céljából az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság március 13-án másodfokú vízminőségi készültséget rendelt el a Sajón. 

Azóta folyamatosak a mérések, ahogy a figyelőszolgálat is. 

A gátőrök ebben az időszakban sem szaghatást, sem habzást nem tapasztaltak, és esetleges haltetemekről sem kaptak bejelentést – tájékoztatott az igazgatóság a héten közölt cikkünkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában