Diákmunka

2022.06.17. 07:00

Negyven százalékkal magasabb kereset

A 25 év alattiak szja-mentességének köszönhetően a diákmunkásoknál a bruttó fizetés lett a nettó.

ÉM

A minimálbér emelése és a 25 év alattiak személyijövedelemadó-kötelezettségének eltörlése a legalacsonyabb bérezésű állásokban 40 százalékos béremelkedést jelent – hívja fel a figyelmet a Meló-Diák a legújabb közleményében. A tanév és a vizsgaidőszak végéhez közeledve erősödik a nyári diákmunkák iránti érdeklődés. Az ifjú munkavállalók két kedvező változásnak, a minimálbér-emelésnek és a fiatalok szja-fizetés alóli mentességének köszönhetően – ugyanabban a munkakörben – idén jóval többet kereshetnek, mint tavaly. 

A legfőbb szempont a bérezés 

A minimálbér 2021-ben még óránként 963 forint volt, amiből az szja levonása után 819 forint maradt, míg az idei 1150 forintra emelt összeget a 25 évnél fiatalabbak maradéktalanul kézhez kapják az iskolaszövetkezetekben, ez pedig éves összevetésben 40 százalékos emelkedést jelent – részletezi Kott Zoltán, a Meló-Diák Holding vezérigazgatója közleményében. Ebben az esetben a bruttó órabér összegét kapják kézhez a fiatal munkavállalók. 

A Meló-Diák legújabb felmérése szerint az „átlagdiákmunkás” elvárásai nem sokkal magasabbak egy átlag-munkavállalóénál: a megkérdezett fiatalok több mint kétharmada 1300 és 1500 forint közé tette az „elfogadható nettó órabér” mértékét. Ugyanebből a felmérésből az is kiderült, hogy a diák munkavállalók közül a legtöbben a fizetés alapján választanak a lehetőségek közül. A bérezés mellett a tapasztalatszerzés, a szakmai gyakorlat, a karrierlehetőség, a függetlenedés, a család támogatása és a társaság is fontos szempont a munkavállalás során. A diákok körében az irodai, az áruházi és a vendéglátós munkák a legnépszerűbbek, ezekben pedig jellemzően a minimálbér felett lehet keresni. 

1300–1500 forintos órabér 

A bruttó órabérek a fizikai és a hagyományos irodai munkakörökben, valamint a vendéglátás területén 1300 és 1500 forint között, a szaktudást is igénylő (például: IT, marketing, HR, pénzügyi) munkáknál pedig 1800 forint fölött mozognak. A szórás természetesen idén is nagy, akad több olyan kereskedelmi, fizikai munka is, amelyért óránként, pótlékkal több mint 2000 forintot fizetnek. Budapesten lehet a legjobban keresni, ahol – az összes munkatípust figyelembe véve – 1600 forint idén az átlagos diákmunka-órabér, majd a Balaton és Nyugat-Magyarország következik 1500 forint körüli átlagbérezéssel. 

Széles kínálat 

A Meló-Diák adatbázisa szerint a bruttó munkabérek átlagosan 10 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, ami az adókedvezményt figyelembe véve közel 30 százalékkal magasabb „kézhez kapott” jövedelmet jelent. A diákmunka tehát idén jóval „kifizetődőbb vállalkozás”, mint tavaly volt. A Meló-Diák 2022-ben is több száz nyári munkalehetőséget kínál a diákoknak. Mindenkinek jut munka, de érdemes minél gyorsabban lecsapni a legjobb ajánlatokra – javasolja Kott Zoltán. 

(A borítóképen: Idén nyáron még jobban megéri diákmunkát vállalni | Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában