A Petőfi és a Meggyesalja utca között

2022.06.09. 14:00

Mutatjuk térképen: új forgalmi helyzetet hoz a Dayka-átkötés megépítése

Vannak autósok, akik kételkednek a Petőfi és a Meggyesalja utca közötti átkötés hasznosságában.

Szaniszló Bálint

Fotó: Vajda János

Mostantól számítva szűk másfél esztendő, és elkészül a miskolci belvárosban a Dayka-átkötés, azaz a Dayka Gábor utca meghosszabbítása a Petőfi utca és a Meggyesalja utca között. Persze aki arra jár, ma még kiürített lakóházakat és középületeket talál az ominózus helyen, de a fák kivágásával, az épületek bontásának előkészítésével lényegében már elkezdődött a mintegy 1,8 milliárd forintos bruttó bekerülési értékű projekt.

Fotó: Vajda János

Az összekötő út ötlete egybefügg a mindenkori miskolci városvezetés főtér-kialakítási terveivel. A legutóbb érvényes elképzelés szerint a dr. Kriza Ákos vezette önkormányzat azt szerette volna elérni, hogy a jelenlegi Szent István tér és környéke a város nagy befogadóképességű, azaz nagyobb rendezvények megtartására is alkalmas területe legyen. Fontos szempont volt, hogy a terület legyen közvetlen összeköttetésben az Avassal, így kiterjesztve még inkább a rendelkezésre álló területet. Ezért volt napirenden a Dayka-átkötés, hogy a Diósgyőr irányából a Kiss Ernő, a Petőfi és a Meggyesalja utcán keresztül érkező gépjárműforgalmat – ami naponta akár tízezres nagyságrendű is lehet – áttereljék a belváros tengelyének északi felére.

Homályos elképzelések

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból akkor 900 millió forintot nyert el az önkormányzat az építkezésre. Igen ám, de a jelenlegi önkormányzati vezetés a főtérprojektet alvópályára helyezte, viszont a Dayka-átkötés megépítése mégsem került le a napirendről. Sőt, a költségek megduplázódtak.

A miskolci autósok egy része értetlenül áll a Dayka-átkötés előtt, hiszen jelenlegi állapotában az északi tengely nem alkalmas arra, hogy befogadja az oda átterelendő autóforgalmat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában