Utat is burkolnak

2022.06.22. 12:00

Megújul két észak-borsodi település szennyvízhálózata

Csatornacsöveket cserélnek és tisztítóaknákat újítanak fel Rudolftelepen és Királdon.

Szaniszló Bálint

Fotó: Szakony Attila

Teljesen megújul Rudolftelep és Királd szennyvízelvezető hálózata, a műtárgyakkal együtt. A beruházást az EuroAszfalt Kft. és a Betonútépítő Zrt. nyerte el. A tender eredményét az európai közbeszerzési értesítőben tette közzé az ÉRV Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.

A nyertes ajánlattevőknek a kiviteli terveket is el kell készíteniük. A két településen több szakaszt is felújítanak. 

Teljes körű rekonstrukció

Rudolftelepen a Mikoviny Sámuel és a József Attila utcában 943 méternyi DN300 beton csatornacső és 40 darab tisztítóakna újjáépítése történik meg. Itt a szintben átfolyó, illetve bukó kialakítású műtárgyak teljes körű rekonstrukcióját is elvégzik.

Királdon, a 2525. számú út mellett 510 méternyi DN300 beton csatornacsövet, valamint 19 darab tisztítóaknát újítanak fel. A Mocsolyás bánya szennyvíz­átemelő teljes körű építészeti, gépészeti, villamos és irányítástechnikai felújítása is a vállalkozók feladata.

A pályázati kiírás szerint a meglévő akna és egy szerelvényakna függőleges elválasztófalát el kell bontani, belsejét pedig megfelelő statikai állékonyságot és vízzárást biztosító technológiával kell kibélelni, valamint az aknafödém is cserére szorul. A meglévő monolit vasbeton akna vízzárást biztosító felújítását is el kell végezni.

Szivattyúra is szükség van

Ezen túl két új búvármotoros szennyvízszivattyút telepítenek, szerelvényekkel együtt, valamint nyomóvezetékeket, elzáró, visszacsapó szerelvényeket építenek be a DN80 nyomóágakon. Az átemelő komplett villamos rekonstrukciója során új kapcsolószekrényt kell telepíteni a két szivattyú vízszintalapú vezérléséhez. A távfelügyeleti rendszert GPRS-alapú kommunikációval kell megvalósítani, és a megrendelő meglévő üzemirányítási rendszerébe kell illesztenie a kivitelezőnek.

Utat is burkolnak

A munkákhoz tartozik 10 méter megközelítő út tömörített, zúzalékos burkolása és az átemelő 20 méteres vagyonvédelmi kerítésének, kapujának a cseréje merev szerkezetű 3D kerítéselemekre, illetve kapura. A szerződés végleges összértéke 263 095 939 forint.

A borítóképen: A lakossági szennyvíz elvezetése és kezelése kényelmi és környezetvédelmi követelmény. Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában