Borvidéki összefogás

2022.06.28. 17:30

Két évtizede nem fakul a hagyomány

Huszonkét évvel ezelőtt döntöttek úgy Tokaj-Hegyalja településeinek első emberei, hogy elkészíttetik a történelmi borvidék egészét demonstráló tokaj-hegyaljai Polgármesterek borát.

SFL

Az elhatározást kézjegyükkel nyomatékosították Budapesten a Magyar Borok Házában, és még abban az évben összeadták azt a szőlőmennyiséget, amelynek feldolgozás utáni végeredményét zárták palackokba. Az akkori Tokaj Kereskedőház Zrt. által készített nedűt azután a következő esztendőben, huszonegy évvel ezelőtt, a Tokaji Borfesztivál nyitányán kapták meg a polgármesterek. 

Büszkék lehetnek 

A két évtizedes hagyomány nem fakult azóta sem, júniusban került sor a Grand Tokaj Zrt. által készített bor átadásának ceremóniájára. A nemzeti összetartozás napján megtartott eseményen Tokaj-Hegyalja huszonhét településének vezetője, képviselője ezzel az aktussal erősítette meg a történelmi borvidék településeinek összefogását, összetartozását, hogy megőrzik, folytatják a 2001-ben kezdeményezett együttműködést, amely alapját képezte a világörökségi cím elnyerésének. A „Tokaji” ma is a legjobb deviza és útlevél a világban, az összefogás üzenete fontos, lévén együtt kell gondolkodni a térség felemelkedésének érdekében. 

Büszkék lehetünk arra, hogy elindult ez a folyamat egykor Posta György

Posta György tokaji polgármester úgy fogalmazott a város főterén megtartott ceremónián, hogy legjobb tudomása szerint sehol, egyetlen borvidéken sincs hasonló kezdeményezés. 

– Büszkék lehetünk arra, hogy elindult ez a folyamat egykor, és most tudjuk bizonyítani, nagy az összefogás Tokaj-Hegyalján. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt az összefogást minél szélesebb körben bizonyítsuk – mondta Posta György. 

Minőséget jelent 

Dr. Horváth Ágnes, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora arról beszélt, hogy a pátria polgármesterei és az egyetem között már létezik egy szerződés. 

– Ezt szeretnénk olyan tartalommal megtölteni, ami a borvidék felemelkedését szolgálja. A Tokaj-Hegyalja Egyetem olyan tanintézmény szeretne lenni, amely nyitott kapukkal várja az odaérkezőket, hiszen fantasztikus hagyományokra építünk, ezek kötelezik az egyetemet. Tokajnak és Comeniusnak a neve jól ismert a világban, olyan minőséget jelent, amely mellett csak fölfelé lehet lépni, és azt akkor tudjuk megtenni, ha nagy az összefogás az itt élő emberekkel, magával a vidékkel. Az egyetem szeretné, ha az együttműködés valamennyiünk érdekét szolgálná – adott hangot reményének az egyetem rektora. 

– Nagyon fontos, hogy történelmi távlatba tudjuk helyezni magunkat – mondta köszöntőjében dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, aki hozzátette: – Ez a konkrét kooperáció ugyan huszonegy éve működik, de az összefogás jóval korábbi időkre nyúlik vissza. Az első megbeszélés, ami megalapozta munkánkat 1613-ban történt, letette azt a szigorú követelményrendszert szőlészetileg és borászatilag, amelynek mentén most dolgozunk. A megbeszélés eredménye az lett, hogy 1641-ben írásba foglalták, majd 1737-ben a királyhoz, III. Károlyhoz mentek a helyi vezetők azzal az óhajukkal, hogy a negyven­nyolc pontos dokumentumot foglalja törvénybe. Így lett Tokaj-Hegyalja a világ első zárt borvidéke. Ennek az egykori összefogásnak az eredménye többek között, hogy fantasztikus fejlődés indult el a térségben, ideértve az egyetem elindulását is, ami egy olyan fáklya lesz, ami nagyon hiányzott már a borvidéknek. Olyan humánháttér-erősítés történik minden szinten, ami elengedhetetlen a konkrét, fenntartható fejlődés érdekében. Tokaj-Hegyalján százötven milliárdos fejlesztés indult el, buzdítom magunkat arra, hogy csak így tovább, mert ez a világ legjobb borvidéke, ennek megfelelően kell dolgoznunk – adott nyomatékot mondandójának a hegyközségi tanács elnöke. 

Összefogással 

A Grand Tokaj Zrt. részéről Rábai László vezérigazgató jegyezte meg, nagy öröm számára, hogy a huszonegyedik tokaj-hegyaljai Polgármesterek borát átadhatja a települések képviselőinek. 

– Ittlétemnek az egyik oka, hogy a Grand Tokaj – a Tokaj-Hegyalja Egyetem alapításával egy időben – egy állami vállalatból egyetemi portfólióba került. Ez nemcsak szimbolikus, hanem valós jelentéssel is bír abban a tekintetben, hogy Tokaj-Hegyalja fejlődésének az útja valahol a különböző szereplőknek az összefogásán múlik. 

A főszereplő borról a vezérigazgató elmondta, a furmint, hárslevelű és muskotályos házasítása tartályokban és hordókban történt Ács Károly főborász irányításával. Hatezertől több palack készült, amikből ünnepélyes körülmények között egyet-egyet kaptak meg a települések polgármesterei, és ezzel a ceremóniával indították el a háromnapos Tokaji Borfesztivált.

(A borítóképen: A pátria képviselői a borátadáson | Fotó: Serfőző László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában