Duális képzés

2022.06.10. 14:00

Játékosan tanulható innovatív technológia (fotók, videó)

Újabb iskola csatlakozott a Bosch és a Miskolci Szakképzési Centrum megújított duális képzéséhez.

ÉM

Programok várták a pályaválasztás előtt álló diákokat a Bosch nyílt napján. Fotó: Bujdos Tibor

Tíz évvel ezelőtt léptek be a miskolci duális képzésbe a Bosch csoport helyi vállalatai. A jubileum alkalmával csütörtökön megújították és kibővítették a társaság és a Miskolci Szakképzési Centrum együttműködését. A megállapodás értelmében a jövőben az Andrássy Gyula Gépipari és a Bláthy Ottó Villamosipari Technikum mellett a Kandó Kálmán Informatikai Technikum is csatlakozik a cég partnerintézményeihez. A képzési szerződés ünnepélyes aláírása után nyílt nap keretében, játékos formában mutatták be a legmodernebb technológiával felszerelt Bosch-tanműhelyeket a Miskolcról és környékéről érkező, pályaválasztás előtt álló diákoknak.

Nagy előnyt jelent

A gyakorlatorientált képzésben részt venni nagy előnyt jelent a munkaerőpiacon. Jelentőségét már a gyáralapító Robert Bosch is felismerte, amikor 1913-ban tanoncrészleget hozott létre üzemében, amellyel a munkaerő-utánpótlást igyekezett biztosítani – utalt a cégcsoporton belül kialakított képzési rendszer évszázados múltjára az ünnepi eseményen Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója. Kiemelkedően fontosnak tartják ma is, hogy a náluk tanulók belelássanak a valós gyártási és kutatási folyamatokba, így már az iskolapadban magukba szívhatják a jövőbe mutató innovációs szemléletet, az alkalmazkodni tudást a gyorsan változó világhoz.

„A duális szakképzés az utánpótlásunk egyik fontos pillérévé vált az elmúlt tíz évben a technikus- és a szakmunkás-pozíciókban. Az együttműködés sikerét jelzi, hogy a több száz már végzett diák túlnyomórészt a két miskolci Bosch-gyárban helyezkedett el, vagy tanult tovább a felsőoktatásban” – mondta Frank-Stephan Kupfer. A duális képzési paletta kibővítésével céljuk továbbra is az, hogy a valós piaci igényeknek megfelelő, versenyképes tudást adjanak a diákoknak, együttműködve a Miskolci Szakképzési Centrummal.

Bővülő lehetőségek

Kettős jubileumot jelent ez az év a vállalat számára: 20 évvel ezelőtt telepedtek le Miskolcon, majd váltak a térség egyik legnagyobb foglalkoztatójává. Jelenleg 6500 munkavállalójuk dolgozik a termelésben és a fejlesztésben – sorolta Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója. Kifejtette: szükségük van az innovatív, speciális tudással és gyakorlattal rendelkező munkatársakra, ezért indították el az első Bosch-osztályokat, és ezért bővítik a duális képzési lehetőségeiket, hogy a jövő technológiáját a biztos elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkező fiatalokkal tudják megvalósítani.

„Szakembereink nemzetközi szintű elméleti és gyakorlati tudásukkal vállalnak részt a képzésben, amihez a legmodernebb technológiával felszerelt gyakorlóhelyet biztosítunk a programban részt vevő diákok számára” – fogalmazott Fükő László. Hozzátette: aktuális igényeiknek megfelelően készen állnak a végzett tanulók számára hosszú távú munkalehetőséget, kiszámítható életpályát biztosítani.

Egy termelő vállalat és a képzőintézmények közötti együttműködés aláírása „a szakképzés ünnepe” – értékelte Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős államtitkár, aki szerint ma az a legfontosabb, hogy a gazdaság változó világához minél jobban illeszkedő képzési struktúrákat lehessen megvalósítani. Az oktatás biztos elméleti alapokat tud adni a diákoknak, viszont önmagában képtelen lépést tartani a rohamosan fejlődő technológiai elvárásokkal, az új szakmák megjelenésével. Az új képzési lehetőségek kidolgozása csak a gazdasági szereplőkkel együttműködésben végezhető el és valósítható meg, a szakképzés így tud karrierlehetőséget, kiszámítható és biztos jövőt kínálni a fiataloknak – szögezte le.

Közel 300 diák

Az első Bosch-osztály 2012 szeptemberében indult gyártósori gépbeállító szakmában az Andrássy Gyula Gépipari Technikumban. A képzést csábítóvá tette az elérhető ösztöndíj és a biztos munkahely megszerzésének lehetősége – emlékeztetett Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója.

Mint megtudtuk: az elmúlt években 294 diák végzett duális képzésben, közel fele-fele arányban helyezkedtek el a vállalatnál, illetve tanultak tovább.

A stratégiai partnerség tíz éve folyamatosan szolgálja a naprakész ismeretnyújtást és a képzési paletta megújítását, új szakmacsoportok megjelenését. Az Andrássyhoz ezért kapcsolódott idővel a Bláthy Ottó Villamosipari Technikum, most pedig a Kandó Kálmán Informatikai Technikum. 2022 szeptemberétől a mechatronikai technikus, az automatikai technikus, a gyártósori gépbeállító és gépgyártás-technológiai szakok mellett erősáramú elektrotechnikus szakon is képzik majd a fiatalokat.

A partneri együttműködés a vállalatcsoporttal azonban nemcsak a diákok számára mutat világos karrierutakat, de fontos szerepet játszik az oktatói továbbképzésben és a felnőttképzésben is – tette hozzá a főigazgató.

Az együttműködési megállapodás aláírásának napján nyílt napot szervezett a Bosch, amelyen játékos programok várták Miskolc és környéke pályaválasztás előtt álló diákjain túl mindazokat, akik kíváncsiak voltak arra, mi áll az „életre tervezés” hátterében, amit a vállalat szlogenjéül választott. Láthatták például, milyen rendszer működteti a robotfűnyírót, mi az elektromos autó és kerékpár „lelke”. A tanműhelyekben technikusjelöltek izgalmas játékokkal avatták be őket a hidraulika, a pneumatika, a robotizáció és az automatizálás rejtelmeibe. Merthogy a játszva tanulás az egyik alapelve a később komoly szakmát kínáló duális képzésnek.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában