Mezőgazdaság

2022.06.22. 14:00

Hiába várják az aranyat érő esőt, folytatódik a csapadékhiány

Kezdődik az aratás, de az aszályos időjárás miatt teljesen bizonytalan a megyében a terméshozam.

ÉM

Forrás: MW

Miközben a Dunántúlon az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű csapadék hullott, és kellően nedves a talaj, addig megyénkben fokozódik a csapadékhiány és az aszály. Nyugaton kultúrnövényeink kedvező körülmények között fejlődhetnek, keleten viszont szenvednek a szárazságtól. Országos csapadék a következő napokban sem várható, a várható hidegfront csak elszórtan, főleg a Dunántúlra hoz helyenként heves záporokat, zivatarokat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzéséből. 

Bajok lesznek 

„Ha ez így folytatódik, további bajok lesznek a terméshozammal mifelénk” – fogalmazta meg Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke. 

Az aszályos idő miatt igencsak pesszimisták a megyénkbeli gazdák az őszi árpa ezen a héten elkezdődő betakarítása előtt. Kósza, más megyékből származó hírek szerint az nem kizárt, hogy extra alacsony lesz az idei terméseredmény. További problémát okoz, hogy az aszály mellett megjelentek a kártevők, így például a poloska a kukorica zöld leveleit lepi el. A repcénél érésgyorsítással igyekeznek behozni a lemaradást, optimalizálni a termést az aratásra – tájékoztatott a megyei elnök. 

Öntözés nélkül nem megy 

Egy öntözött hektáron 130 mázsa kukoricát lehet betakarítani

- Taskó József

„Mindez tovább erősíti a törekvést az öntözőrendszerek kialakítására, hiszen az adatok szerint egy öntözött hektáron 130 mázsa kukoricát lehet betakarítani, szemben az öntözetlen terület 30 mázsás átlagával” – tette hozzá a szakember. 

Az őszi árpa a viaszérés fenológiai fázisában jár, az őszi búza szépen szőkül, és a repce is érik. A keleti országrészben erősen megviselte az őszi vetésű növények állományait a száraz idő, ez a termés minőségében és mennyiségében is megmutatkozik majd. 

A napraforgó és a kukorica vegyes képet mutat: a Dunántúlon szépen fejlődnek az állományok, keleten azonban vannak combig érő táblák, de van 10-20 centiméteres, igen gyengén fejlett, az aszálytól szenvedő állomány is. Az északi megyék múlt heti többször csapadékos, párás időjárása nemcsak kultúrnövényeink fejlődésének kedvezett, hanem a gyomok, a növényi kórokozók és gombás fertőzések számára is jó táptalajt nyújtott. 

A hidegfront sem segít 

A következő hét során hidegfront vonul át hazánk felett, de ez a front csak kevés csapadékot hoz, a száraz időjárás lesz a jellemző. Főleg a Dunántúlon alakulhatnak ki záporok, zivatarok, helyenként károkozó széllel, jéggel és felhőszakadással, arrafelé területi átlagban is hullhat 5-10 milliméter csapadék. Az egy hetet tekintve az ország döntő részén azonban a talajok száradására kell számítani, ami a keleti országrészben a közepes és a nagy fokú aszállyal érintett területek folyamatos növekedéséhez vezet. A hőmérséklet nem változik jelentősen, többnyire 30 fok közelében alakulnak a csúcsértékek, a frontok előtt kissé magasabban, a frontok után pedig pár fokos visszaesés valószínű. A péntek és a hétfő ígérkezik meglehetősen szelesnek – írja az OMSZ-jelentés.
 

(A borítóképen: Szakemberek szerint nem kizárt, hogy extra alacsony lesz az idei terméseredmény)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában