Szúnyoggyérítési munkák

2022.06.14. 13:00

Háromezer hektáron a szúnyogok ellen

Tizenhárom megye 246 településén lesz szúnyoggyérítés a héten.

ÉM

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt hét kifejezetten csapadékos, szeles időjárása miatt a tervezett szúnyoggyérítési munkák számos településen elmaradtak. Mindeközben a jelentős esők után a településeken belül és környékükön is kiterjedt vízfelületek jöttek létre, amelyek élőhelyként szolgálnak a csípőszúnyoglárvák számára. A katasztrófavédelem szakértői minden esetben megvizsgálják a potenciális élőhelyeket, és kizárólag a humán ártalomban szerepet játszó szúnyogok ellen lépnek fel biológiai módszerrel. 

16 településen megyénkben 

A következő napokban a turisztikailag kiemelt tópartokon lesz szúnyoggyérítés, földi kémiai módszerrel dolgoznak a szakemberek. Folytatódnak a korábban megkezdett munkák Szolnok térségében, a Bodrog és a Dráva mentén, valamint Csongrád-Csanád megyében és Sopron környékén. Megyénkben szerdán Ároktő, Tiszakeszi, Tokaj, Bodrogolaszi, Olaszliszka, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szegilong, Tiszatarján és Vámosújfalu térségében végeznek földi, kémiai gyérítést, összesen 2540 hektáron a tervek szerint. Míg csütörtökön Borsodivánka, Négyes, Tiszabábolna, Tiszadorogma és Tiszavalk van soron összesen 500 hektáron. Az időpontok az időjárás függvényében változhatnak, figyelmeztet a katasztrófavédelem. 

A szúnyoggyérítés során a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével permetezik ki a szúnyog­gyérítésre alkalmas anyagot. A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, meleg vérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban jelentene veszélyt. A kezeléseket napnyugta után kezdik meg, leginkább este és éjszaka találkozhatunk a munkát végző járművekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában