Időközi önkormányzati választások

2022.06.28. 11:00

Három polgármester és egy testület léphet hivatalba a megyében

Időközi önkormányzati választások sorát hozza el ez a nyár megyénkben is. Az elmúlt hétvégén három új polgármestert és egy képviselő-testületet választottak meg.

SZB

Forrás: ÉM

A koronavírus-járvány megakadályozta, hogy a különböző okok – lemondás, haláleset, önfeloszlatás – miatt üresen maradt helyhatósági tisztségekbe megválasszák az új képviselőket, polgármestereket. A válságoktól terhelt időszak azonban megkívánja, hogy a választók töretlen bizalmát élvező vezetők álljanak a települések élén a falvakban, városokban igencsak gazdag Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A feladatok megszaporodtak, felelős képviselő-testületre és polgármesterekre van szükség.

Sorozatban voksolnak 

A megyében nyáron – az már biztos – összesen 14 időközi választást kell megtartani. Tizenegy településen, Gagybátorban, Ongán, Szent­istvánbaksán, Bódvalenkén, Galvácson, Szőlősardón, Igriciben, Zádorfalván, Serényfalván, Taktaszadán és Tomorban – haláleset, lemondás vagy a képviselő-testület feloszlása miatt – kell új polgármestert választani. Két képviselő-testület – a szent­istvánbaksai és a taktaszadai – oszlott fel, helyükre szükséges új testület megválasztása. Egy esetben – Sajószentpéteren – halál­eset miatt üresedett meg egy helyi, egyéni választókerületi képviselői poszt. Ezek közül három településen – Szentistvánbaksán, Ongán és Gagybátorban –múlt vasárnap estek túl a voksoláson. Mint ismert, Szent­istvánbaksán az idő előtti voksolásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület egy tavalyi önkormányzati határozatával kimondta önmaga feloszlatását. 

Feloszlatták magukat 

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szerint az önkormányzati képviselő megbízatása megszűnik a képviselő-testület feloszlatásával, míg a polgármester tisztsége a képviselő-testület feloszlatásának kimondását követően az új polgármester megválasztásával. A kistelepülésen a 4 képviselői helyre összesen 12-en jelentkeztek be, a polgármesterségért pedig 3 független jelölt kandidált. A polgármesterjelöltek közül Vizi Károlyné Horváth Mónika szerezte meg a legtöbb voksot, 79-et (ez 45,93 százalékos arányt jelent), így – megelőzve Rontó Istvánt (69) és Orosz Viktort (29) – ő lett a település polgármestere. A képviselő-testület tagja a négy legtöbb voksot megszerző jelölt lett: Vizi Károly (86), Hornyák Borbála (81), Orosz Viktor (68) és Kiss Lászlóné (59). 

Elhunyt polgármesterek 

Ongán Madzin Tibor halála miatt vált szükségessé új településvezetőt választani. Az elhunyt polgármester hosszú időn át, 1994-től kezdődően töltötte be a tisztséget, így utódjára „nehéz örökség” vár. A két lokálpatrióta jelölt közül végül dr. Trizsi Zalán (837 voks, 53,01 százalék) nyert, megelőzve Takács Lászlót (742 voks, 46,99 százalék). Gagybátorban ugyancsak haláleset – a 2019 óta polgármesterkedő Horváth Kálmán elhunyta – miatt vált szükségessé az időközi voks. Horváth József lett a polgármester (57 voks, 49,57 százalék), Horváth Zsófia (52 voks, 45,22 százalék) és Tóth Istvánné (6 voks, 5,22 százalék) előtt.

(A borítóképen: Megyénkben 14 időközi választást kell tartani nyáron)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában