Főnix lett a Pávából

2022.06.27. 16:07

Felgyújtották a tokaji közösségi házat

"Ha már nincs rá szükségetek, gyújtsátok fel..." - mondta egykor Makovecz Imre az általa tervezett tokaji közösségi házra.

Serfőző László

Fotó: Serfőző László

Szent Iván éjjelén felgyújtották, de nem azért, mert nem lett volna rá szükség. Az 1979-ben, a tokaji népművészeti tábor berkein belül épült, Nomád Nemzedék Háza, vagy ahogy általában említették; a Tokaji Ház fából készült, az évek során többször károsította a Bodrog-folyó áradása, napjainkra nagyon meggyengült, romos állapotba került. Nem lehetett felújítani, illetve nem volt ésszerű a rekonstruálása „a Fiatal Népművészek Stúdiója, a főiskolákra be nem került, de művészi ambíciójú fiatal emberek gyűjtőhelyének.” Menthetetlen lett.

Fotó: Serfőző László
Fotó: Serfőző László

A Makovecz Imre Alapítvány, valamint Tokaj Város Önkormányzata úgy döntött, szem előtt tartják Makovecz Imre akaratát, de csak részben. Az épületet felgyújtották, de a tetején álló stilizált pávát megmentették, a helyi múzeumban találtak neki végleges helyet. Az akciónak Szent Iván éjszakája adott apropót, megfelelő biztonsági intézkedések betartásával. Az építmény nem vész a feledés homályába, mert megtalálták azt a helyet a városban, ahol újra építhetik. Egyszóval lehet mondani, a pávából főnix-madár lett, aki hamarosan feltámad hamvaiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában