Fordulat az ingatlan kínálatban

2022.06.06. 12:00

Felélénkült a lakáspiac

Május volt az első idei hónap, amikor az előző évhez képest több eladóingatlan-hirdetést adtak fel.

Fotó: Ádám János

A községeké és a kisebb városoké volt a főszerep a friss kínálat bővülésében. A bizonytalanság azonban továbbra is visszafogja a lakáspiacot, különösen a keresleti oldalon. Az eladó lakóingatlanok iránti kereslet ugyanis májusban áprilishoz képest 1 százalékkal, éves összevetésben 9 százalékkal csökkent.

A legújabb adatok szerint az ingatlanpiaci aktivitás az ország egyre nagyobb részét fedi le: májusban 11 százalékkal több településen kínáltak eladásra lakóingatlanokat, mint egy évvel korábban.

Még mindig a bizonytalanság, kivárás, óvatosság a legmeghatározóbb tényező az eladó lakások piacán, de vannak már kedvező jelek – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a kereslet és a kínálat májusi alakulását mutatja be.

Kedvező fordulat

„Élénkülés mutatkozott a kínálati oldalon májusban” – mondta Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője. A hónap során ugyanis több mint 38 ezer eladó lakóingatlan jelent meg a kínálatban, ami 1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. 

„Bár az 1 százalékos emelkedés szerénynek mondható, mégis ez volt az első idei hónap, amikor éves összevetésben több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Főként a Budapesten kívüli piacon, azon belül is a községekben és a városokban bővült a friss kínálat. Előbbiekben 13 százalékkal, utóbbiakban 9 százalékkal volt magasabb a feladott hirdetések száma, mint tavaly májusban. A megyei jogú városok pedig a kínálat szempontjából stagnálással zárták a hónapot. Budapest ugyan 7 százalékos csökkenést könyvelhetett el tavaly májushoz képest, ugyanakkor a fővárosban feladott hirdetések száma a 2022. áprilisi szintet 4 százalékkal múlta felül.”

Kedvező továbbá, hogy a lakáspiaci aktivitás egyre nagyobb területet fed le. Az ingatlan.com elemzése szerint ugyanis a májusban feladott ingatlanhirdetéseknek összesen 1762 település ad otthont, ami 11 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az idei év első öt hónapjában pedig 2500 településen jelent meg friss eladó lakóingatlan, ami 4 százalékos növekedésnek felel meg.

Az elmúlt hónapban 290 ezer érdeklődés történt az eladó lakóingatlanok iránt. Az egy eladólakóingatlan-hirdetésre vetített érdeklődések száma áprilishoz képest 1 százalékkal csökkent, éves szinten azonban 9 százalékkal mérséklődött.

„Havi szinten minimális csökkenésről beszélhetünk, de éves szinten még nem kapaszkodott vissza a kereslet. Ennek továbbra is a bizonytalanság az oka, amelyben a korábbi hónapokban ismert tényezők kapják a főszerepet. A gyorsuló infláció, az emelkedő kamatkörnyezet, továbbá a háborús hatás elbizonytalanítja a vevőket” – tette hozzá Balogh László.

(A borítóképen: A megyei jogú városok stagnálással zárták a hónapot | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában