Tokaj borvidék fejlesztése

2022.06.28. 16:00

Erősítik az idegenforgalmat

A helyiek kisebb-nagyobb programokkal próbálják erősíteni közösségüket.

SfL

A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácstól harmincmillió forintot kapott Bodrogkisfalud arra a célra, hogy kialakítson egy úgynevezett sólyázót, azaz egy hajók partra húzásához, leeresztéséhez használt, enyhe lejtésű, parton létesült csúsztatópályát a község szélén. 

Fellendülőben 

Balogh Sándor polgármester arról adott tájékoztatást, hogy a területet május végén adták át műszakilag, ezt a helyi lakosság ingyenesen használhatja majd, a fent említett összeg tartalmazza a mintegy ötszáz négyzetméteres terület rendbetételét is. 

– Nem kell majd nagy értékű autóval, terepjáróval letenni a csónakot, kisebb hajót, akár egy személyautóval is megoldható a vízi járművek mozgatása – mondta a polgármester. – A beruházás egyértelműen az idegenforgalmon próbál javítani, bár meg kell jegyeznem, ezen a vonalon fellendülőben vagyunk, tapasztalható a vendégszállások számának gyarapodása, szerte az országból jönnek hozzánk azok a turisták, akik kedvelik az élővizet, akik a tényleges nyugalmat keresik. Az adott területre eligazító táblákat helyezünk el, a község nevezetességein kívül minden olyan információt tartalmaznak majd, ami szükséges, hasznos lehet – például üzlet, orvosi rendelő, posta, önkormányzat – egy idegen számára. Településünkön több olyan magánszemély van, aki rendelkezik saját hajóval, kenuval, kajakkal, az ilyen helyekre érkezőknek nem kell majd külön fizetni az effajta szolgáltatásért, ezzel a helyi vállalkozókat segítjük. A megyei vízügyi hatóságtól díjmentesen kaptunk egy nyolcszáz méteres partszakaszt, az önkormányzatunk vállalta a kitakarítását, ez a helyiek és az idelátogató horgászok pihenését biztosítja, és csatlakozik az imént említett területhez – mondta a polgármester. 

Az önkormányzat nem tervez a település e részén vendéglátóhelyet kialakítani, de a lehetőség adott. Ámbár meg kell jegyezni, hogy a helységben található „Kalózkikötő” el tudja látni ezt a szolgáltatási igényt a mintegy négyszáz vendégággyal rendelkező községben. 

A helyiek kisebb-nagyobb programokkal próbálják erősíteni közösségüket, ezek közé tartozik például a tanévzáró-nyárindító nap, amelyet kimondottan helyi iskolások és szüleik, családjuk számára tartanak meg. Nem a szórakoztatást célozzák meg, a gyerekek szabadfoglalkozásokon vehetnek részt, a szülők pedig szalonnasütés, bográcsos, esetleg egy fröccs mellett beszélgethetnek. Ettől jóval nagyobb szabású program a háromnapos „Boldogkisfalud Feszt,” amelynek szervezését, lebonyolítását második alkalommal vállalta fel a Kisfalucska Udvarház.

(A borítóképen: Kikötői felvétel: Kisfalud a „Bodrog gyöngye” lehet | Fotó: SFL)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában