Érettségi

2022.06.01. 11:30

Emelt szinten szóbeliznek

A vizsgázó diákok túl vannak az írásbeliken, a következő hónapban szóban bizonyíthatnak.

HE

Forrás: MW

Fotó: Karnok Csaba

Az idei érettségi időszak május 2-án kezdődött a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal. Az írásbelik május 23-án fejeződtek be, és egy kis pihenés után újabb megméretés vár a diákokra, a szóbelik. Június 1-jétől az erre kijelölt középiskolák az emelt szintű szóbeli vizsgákat bonyolítják le, melyek június 9-én érnek véget. De még ekkor sem dőlhetnek hátra az érettségiző diákok, hiszen június 13-a és 24-e között a középszintű szóbeli vizsgákon kell bizonyítaniuk. 

Két évig nem volt 

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint megyénkben 6246 diák jelentkezett érettségire a tavaszi-nyári időszakra. A diákok összesen 23 184 vizsgát tesznek majd a következő napokban, melyek közül 3162 lesz emelt szintű és 20 022 középszintű. A legtöbben angol nyelv, történelem, informatika, biológia és matematika tantárgyakból tesznek emelt szintű vizsgát. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 73 intézményben szerveznek érettségit, ezek közül 30 középiskola Miskolcon található. 

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt nem szerveztek a középiskolák szóbeli érettségi vizsgákat, és az írásbeliket is szigorú, ­járványügyi szabályok betartása mellett rendezhették meg. Az idén azonban, a járvány visszaszorulásának köszönhetően, újra szóbeliznek a diákok. 

Bár a felkészülésüket nehezítheti, hogy az elmúlt két évben több hónapot töltöttek digitális tanrendben. Az emelt szintű érettségi vizsgákat a területileg illetékes kormányhivatal szervezi, így a kormányhivatal jelölte ki az írásbeli és a szóbeli vizsgák helyszínét, a kormányhivatal kérte fel a felügyelő tanárokat, az írásbeli dolgozatokat javító pedagógust és a szóbeli vizsgára a kérdező tanárokat is. A vizsgahelyszínek többnyire középiskolák, de az intézmények csak a helyszínt biztosítják a vizsgákhoz, ezenkívül semmilyen jogi szerepet nem játszanak a diák érettségi vizsgájában. Az érettségi vizsga helyszínéről és pontos időpontjáról is a kormányhivatal értesítette a tanulókat.

(A borítóképen: Az írásbeli után most elkezdődnek a szóbelik is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában