Közlekedés

2022.06.17. 20:00

Drágulhat a jogosítvány, de a megszerzési idő is hosszabb

Hamarosan 500 ezer forintra emelkedhet a vezetői engedély megszerzésének ára.

ÉM

Korábban írtunk róla, hogy egy átlagos tanfolyam ára tavaly augusztusban még 235 ezer 50 forintba került, az előző évekhez képest ugrásszerűen növekedett a jogosítvány megszerzésének a díja. 

A magas költségek okai közt említhetők a rendkívül gyors ütemben növekvő üzemanyagárak, amelyen a magyar kormány azzal javított, hogy rögzített 480 forintos áron vásárolható az üzemanyag, de a kiemelkedő kereslet is hajtja a drágulást. A kormány a költségek további csökkentésén kívánt segíteni azzal az intézkedéssel, amelyet már 2018-ban bevezetett. Eszerint az a személy, aki 20 éves koráig sikeres KRESZ-vizsgát tesz, 25 ezer forintig visszakapja a képzésének összegét. 

Az infláció és egy augusztusban életbe lépő jogszabályváltozás miatt drágulhat a jogosítvány megszerzése. Nem kizárt, hogy hamarosan 500 ezer forintra emelkedhet a vezetői engedély megszerzésének ára. De nem csak a vezetői engedély megszerzésének díja nőtt jelentősen, a vizsga letételéhez szükséges idő is. A hosszú várólisták miatt fél évvel számolhat az, aki nulláról kezdi, de gyorsított tanfolyam keretében is 2-3 hónap, míg valaki levizsgázik. 

Miskolc a középmezőnyben 

Az oktatók óradíjai között is jelentős a szórás, bár a verseny miatt városonként többé-kevésbé azonos szinten mozognak. Jelenleg 6–12 ezer forint között mozog a gyakorlati órák ára, augusztusban pedig újabb drágulás várható. Miskolcon átlagosan 8 ezer forint egy óra, ezzel a középmezőnyben van a megyeszékhely. 

Az autósiskolák azt javasolják, hogy akik a régi áron szeretnének jogosítványt szerezni, azok augusztusig jelentkezzenek, mert jogszabályváltozás is jön, ami szintén drágítani fogja a folyamatot. A vezetőiengedély-szerzést érintő képzési rendeletben lehet változás, melynek célja a képzés és az oktatás hatósági ellenőrzése lesz, elektronikai eszkö­zökkel. 

(A borítókép: Augusztustól újabb drágulás várható a gyakorlati órák díjában | Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában