Miskolci Közgyűlés

2022.06.24. 11:30

Drágul a gyermekétkeztetés, a parkolás és a temetkezés Miskolcon

A díjemelések közgyűlése volt Miskolcon a csütörtöki. A baloldali többség megszavazta – többek között – a gyermekétkeztetés, a parkolás és a temetkezési szolgáltatások díjemelését is. Nemet mondtak viszont Veres Pál polgármester és a három alpolgármester egyénként törvény szerint járó béremelésére.

ÉM

Fotó: Ádám János

A díjemelések közgyűlésének nevezte Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője a miskolci önkormányzati képviselők csütörtöki tanácskozását. Ezzel a megállapítással több, a Fidesz–KDNP nevében hozzászóló közgyűlési tag is egyetértett. A vélemény azért fogalmazódott meg, mert – a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet elmúltával – újra lehetősége adódott az önkormányzatnak, hogy emeljen különböző szolgáltatások díjain, tarifáin.

Elgurították a „díjhengert”

A közgyűlésen minden a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról, szociális szolgáltatásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról, valamint a köznevelési intézmények étkeztetéséért fizetendő térítési díjakról szóló rendelet módosításával indult.

Dr. Szekanecz Noémi osztályvezető magyarázta el, hogy a törvények értelmében az ominózus térítési díjakat évente kell megállapítania az önkormányzatnak, és egyszer lehetséges még módosítani, alkalmazkodva a körülményekhez. A veszélyhelyzet miatti díjemelési moratórium e hónap végéig van érvényben. Ezért van most alkalom a felülvizsgálatra. Mint kiderült, a szolgáltató cég 25 százalékkal magasabb áron tudja biztosítani az étkeztetést. Korábban több alkalommal is jelezték, hogy emelésre volna szükség, mert az eddigi költségekből nem fedezhető az ellátás.

Hollósy András (KDNP) arról beszélt, látható, hogy megszorítások, intézkedések következnek. Szerinte látják a miskolciak, hogy a városvezetés nem a városban élők érdekeit képviseli, hanem a cégekét.

Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője jelezte, hogy ilyen mértékű díjemelések korábban nem voltak. Amit „korrigálásnak” nevez a városvezetés, az indokolatlan áremelés, mert az infláció mértékét jóval meghaladó emelésekre tesznek javaslatot.

Dr. Simon Gábor, a Velünk a Város frakció vezetője azt mondta, hogy a városvezetés keze meg van kötve, mert a Fidesz 2017-ben átjátszotta egy cégnek a teljes közétkeztetést. A boltokban tapasztalható brutális áremelés sújtja az embereket és az ellátást nyújtókat is.

Szopkó Tibor alpolgármester arra hivatkozott, hogy az ellátás biztonsága érdekében kell megszavazni a térítési díjak emelését, mert most a biztonság a legfontosabb.

Varga Andrea alpolgármester szerint pedig demagógia arról beszélni, hogy ne legyen díjemelés. Majdnem kétszeresére emelkedtek 2018 óta az alapvető élelmiszerek árai.

Többért temettethetünk

Ugyancsak a költségek emelkedésére hivatkozva terjesztették elő a temetkezéshez kapcsolódó szolgáltatások díjának átlagosan 26 százalékkal való emelését. Osváth Zoltán, a szolgáltatásért felelős Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője jelezte, hogy az utóbbi két évben jelentősen nőttek a költségek. Ez ma már veszélyezteti a tevékenység ellátását.

Dr. Kovács László (KDNP) jelezte, hogy a temetés olyan szolgáltatás, amely magas fokú empátiát igényel. A szolgáltatás költségei azonban hektikusan emelkedtek, hiszen olyan is van, hogy 100 százalékkal vagy még annál is nagyobb arányban drágultak. Hollósy András (KDNP) annyit fűzött hozzá, hogy súlyos díjemelésekről van szó, és a Fidesz–KDNP nem támogat ilyen mértékű megszorításokat.

Hasonló módon „verte ki a biztosítékot” a Fidesz és a KDNP képviselői körében a fizető parkolással kapcsolatos  rendeletmódosítás, amely több lépcsőben is díjemelést jelent. Először is történt egy alapdíjemelés, másodszor díjfizetési zónákat soroltak át drágább zónák közé. Így történhetett meg például, hogy a korábban 220 forintos óradíjú sárga zónában augusztus elsejétől már 440 forintos tarifát, azaz a korábbi kétszeresét kell megfizetni.

Az előterjesztésben arra hivatkoztak, hogy ezzel a módszerrel lehet gátat szabni az egyre nagyobb gépjárműforgalomnak. Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz) erre azt mondta, hogy sokan letennék az autót, ha színvonalas tömegközlekedést tudnának igénybe venni Miskolcon. De nem tudnak. Miskolctapolca esetében például sokat segítene, ha újraindítanák a megszüntetett 2-es buszjáratot.

Elbukott a magasabb fizetés

Egy törvénymódosítás a megyei jogú városok polgármestereinek illetményét havi 1 millió 300 ezer forintban határozta meg. Az alpolgármesterek havi illetménye 1 millió 170 ezer forint. A miskolci közgyűlés január 27-i ülésén az erről szóló javaslat egyetlen igen szavazatot sem kapott, tehát sem Veres Pál polgármester, sem a három alpolgármester fizetésének megemelését nem hagyta jóvá a közgyűlés. A Velünk a Város frakció tagjai azzal érveltek, hogy nincs fedezet rá a költségvetésben. Dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője viszont úgy látta, hogy az előterjesztés egy blöff. Bármilyen döntést hoz a közgyűlés, magasabb rendű szabályról van szó. Hozzátette, hogy máshol úgy oldják fel az ellentmondást, hogy jótékony célra ajánlja fel az emelést a polgármester. Dr. Ignácz Dávid jegyző jelezte, hogy az elutasító döntés törvénytelen volt.

A csütörtöki közgyűlési ülésen újra előterjesztették a béremeléséről szóló javaslatot, mert a megyei kormányhivatal arra szólította fel az önkormányzatot, hogy szüntesse meg a jogsértő állapotot. Veres Pál polgármester napirend előtti beszédében is érintette a kérdést, azt mondta, hogy újra tárgyal a testület a polgármester és az alpolgármesterek törvény szerint kötelező fizetésemeléséről. Jelezte, nem követhet el törvénysértést a közgyűlés. A napirendi pont ismertetésekor egyetlen hozzászólás sem volt a képviselők részéről. Éppen ezért volt bombameglepetés, hogy a voksoláskor újra elbukott a javaslat. Veres Pál fizetésének emelését mindössze 11-en támogatták, a három alpolgármester béremelésére csak 7-7 képviselő nyomta meg az igen gombot. Azaz újra törvénytelen döntés született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában