Parkolás

2022.06.23. 07:00

Drágább lehet várakozni a miskolci parkolókban

Augusztustól drágulhat a parkolás Miskolc felszíni fizető-várakozóhelyein, mélygarázsaiban és parkolóházában.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

A nyári szünet előtti utolsó rendes ülését tartja csütörtökön Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése. A szerda délutáni állapotok szerint a testület 15 rendes – köztük 3 zárt ülésen megvitatandó – napirendi pontot tárgyal, de időközben 8 sürgősségi indítványt is lajstromba vettek.

Átsorolás, díjemelés

A sürgősségiek között lapul 21-es sorszámmal a Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 37/2016. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosítására című előterjesztés, amely – egy mondatban összefoglalva a parkolni akaró autósokat érintő lényeget – a következőt tartalmazza: amennyiben elfogadják, augusztus 1-jétől emelkednek a parkolási díjtételek. Jövő év januárjától pedig további, eddig ingyenes parkolási területeket vonnának be a miskolci városi fizetőparkolási rendszerbe.

Az előterjesztés megfogalmazása szerint: „A forgalomszabályozási szempontok érvényesülése érdekében szükségessé vált a díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozási területek és a várakozási díjak átfogó felülvizsgálata. Forgalomszabályozási eszközökkel és megfelelő várakozási díjak alkalmazásával is fokozottan védeni szükséges a közúti közlekedés károsító hatásaitól a belvárost, amelyre megoldást a parkolási zónák átsorolása és a várakozási díjak emelése jelent.”

Mindez – a rendeletmódosítás szerint – a gyakorlatban azt jelentheti, hogy augusztus 1-jétől a zöld zóna óradíja 400-ról 440 forintra (azaz 10 százalékkal), a sárga zónáé 220 forintról 260 forintra (azaz 18 százalékkal) emelkedik. A korábban 150 forintos óradíjjal működő kék parkolási zónát megszüntetik, helyette a sárga zónának megfelelő tarifát kell majd fizetni.

Dráguló mélygarázsok

Nagyobb arányban emelkedhet a három belvárosi mélygarázs (Hősök tere, Európa tér, Patak utca) óradíja, amely a korábbi 260-280 forintról egységesen 340 forintra emelkedik. A legnagyobb arányú drágulást a Régiposta utcai parkolóházat használó autósok szenvedhetik el, hiszen nekik az eddigi óránkénti 220 helyett 340 forintot kell fizetniük. Ez 55 százalékos díjemelkedést jelenthet.

Bezöldülő sárga parkolók

További csavar, hogy nagyon sok (a rendelettervezetben harmincnégy tételben felsorolt) parkolási területet a lényegesen olcsóbb sárga zónából a drágább zöld zónába sorol át az előterjesztés. Közéjük tartozik a kavicsos parkoló néven ismert Városház tér 7–11. szám belső udvara, amely ez idáig a sárga zónába tartozott, de a rendeletmódosítás elfogadása nyomán augusztus 1-jétől a zöld zóna része lesz. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi óránkénti 220 forint helyett az ott várakozni akaró autósoknak hamarosan már 440 forintos tarifát kell leszurkolniuk.

Ismert, hogy a kavicsos parkoló miatt sok miskolci autós járt pórul. A városi fizetőparkoló-rendszert üzemeltető Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. február 15-én azt közölte hivatalosan, hogy „a miskolci parkolási rendszer sárga zónájához tartozó, a Városház tér 7–11. számú belső udvaron lévő zúzalékos parkoló március 7-étől, hétfőtől kikerül a város által üzemeltetett díjfizetési területek közül”.

Dupla áron a kavicsosban

Mindezek után március 7-én reggeltől ugyanúgy szabad területként funkcionált tovább a kavicsos parkoló, ugyanis a területen lévő parkolóórát nem állították le, nem szerelték le, továbbra is működött. A társaság honlapján aztán április 11-én a következő szűkszavú közlemény jelent meg: „Tisztelt Lakosság! Ezúton is tájékoztatjuk önöket, hogy a Városház téri zúzalékos parkoló önkormányzati rendeletből való kivonásáig – melynek időpontja jelenleg nem ismert – parkolási díjat kell fizetni.” Tehát a parkolót nemhogy nem szüntették meg, augusztustól az eddigi dupláját kell majd leszurkolniuk az autósoknak, amennyiben ott akarnak várakozni.

Zöld rendszámos gondok

Az is a rendelettervezet része, hogy a városban új területeket vonnának be a díjfizető övezetbe. (Ezzel később részletesen foglalkozunk – a szerk.). Összesen 14 új jegykiadó automatát telepítenének majd a díjfizetőssé váló területekre. Ez 2023. január 1-jén lép életbe.

Az úgynevezett zöld rendszámos autókat is érintheti a változás. Az ilyen járművekkel jelenleg térítésmentesen lehet igény bevenni a parkolókat. A rendelettervezet arra tesz javaslatot, hogy kizárólag a 100 százalékban elektromos gépjárművek mentesüljenek a díjfizetési kötelezettség alól. A jogosult gépjárművekre az ügyfélszolgálaton a forgalmi engedély bemutatását követően ingyenes virtuális bérletet állítanak ki, amellyel a felszíni parkolás ingyenes marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában