Országos Tárogatós Találkozó

2022.06.24. 17:59

Az Országgyűlés elnöke is köszöntötte a tárogatósokat

Mintegy száz tárogatós érkezett pénteken Szerencsre, a huszonötödik Országos Tárogatós Találkozóra, amely nem csak a negyedszázados évfordulót ünnepli, de fejet hajt a találkozóknak alapot adó harmincéves, vajai székhelyű Rákóczi Tárogató Egyesületet előtt is.

Serfőző László

A rendezvényen tiszteletét tette Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, Bánné Dr. Gál Boglárka a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke és Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere. A Rákóczi-várban megtartott eseményen Nagy Csaba tárogatóművész köszöntötte a vendégeket, átfogó képet adva a hangszer történetéről – hangsúlyozva, hogy a tárogató nem véletlenül került a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Kövér László házelnök – aki nagy tisztelője a hangszernek – megjegyezte a tárogatósokat üdvözlő beszédében, hogy az emberi kultúra gerince a jellem, a jellem a zene virágzása, a tárogató hangja a magyar jellem egyik legszebb virágzása.

Dr. Koncz Zsófia arról beszélt, hogy diákként maga is művelte a hangszert, szerencsiként roppant büszke arra, hogy a város lehet az otthona a találkozóknak.

Bánné dr. Gál Boglárka a tárogatón keresztül jellemezte a magyarság történelmét, kiemelve a Rákóczi-család históriájának egyes részleteit, majd megjegyezte, hogy a szabadságharc küzdelmeinek idején hadi hangszerként szólalt meg a tárogató.

Nyiri Tibor mint házigazda adott reményének hangot, hogy a város még sok-sok huszonöt éven át láthatja vendégül a hangszer művelőit.

A megnyitón történelmi korok tárogató muzsikája adott ünnepi hangulatot a kerek évfordulóknak.

A borítóképen: Tárogató hangja fogadta a házelnököt és kíséretét. Fotó: Serfőző László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában