Felsőzsolca

2022.06.27. 13:00

A város összekovácsolja őket

A sokszínű közösségek városa Felsőzsolca, amely testvértelepüléseivel is aktív, jó kapcsolatot ápol.

NHK

Fotó: Ádám János

A település várossá válásának 25 éves évfordulója alkalmából ünnepséget tartottak a Rendezvények Házában pénteken este. Az eseményen sor került kitüntető címek és díjak átadására. Orosz Mária, a városban élő és munkálkodó tanító Pedagógiai díjat vett át Szarka Tamás polgármestertől. A több mint 30 éves Zsolca Táncegyüttes részére Közösségi munkáért díjat ítélt a képviselő-testület. A 35 éves Rozmaring Népdalkör pedig Pro Urbe díj részese lehetett. Nagy Miklósnak a város díszpolgári címét adományozták. A posztumusz díjat a volt felsőzsolcai pedagógus hozzátartozói vették át. 

Negyed évszázad 

– Egy ember életében 25 év nagy idő, a gyermekből felnőtté válás időszaka. Így van ez egy város életében is, még fiatal, de számos új pluszfeladattal kell megbirkóznia. Ugyanakkor a várossá válással számos lehetőség is megnyílt a település előtt – mondta Szarka Tamás polgármester. A hetvenes-nyolcvanas évektől egyre nagyobb lett a lakosság, és a fejlesztések száma is nőtt. Az eltelt évtizedekben a környék egyik legélhetőbb kisvárosa lett Felsőzsolca – fogalmazott Szarka Tamás. – A 2010-es árvíz mélypont volt a település életében, de akkor is megmutatkozott már az az összetartás, ami ma is jellemzi a lakosságot. Ezt erősítik a közösségi programok és a színes kulturális élet, ami nagyban köszönhető a civil szervezeteknek – tette hozzá a polgármester. 

Nem sokkal megválasztása után volt a hatalmas árvíz, melyet követően kétszáz lakóházat építettek újjá, és megerősítették a gátrendszert. Felsőzsolca azóta is töretlenül fejlődik, és ehhez igyekszik minden segítséget megadni – mondta Csöbör ­Katalin országgyűlési képviselő. Még ha nehéz idők is járnak, a településen élők optimistán tekinthetnek a jövőbe. A díjak és kitüntetések átadásához gratulálva a képviselő elmondta, hogy ő maga is a város díszpolgára, ami számára megtiszteltetés. 

Az ünnepi eseményen a testvértelepülési megállapodások megújító aláírását is megejtették. Négy határon túli magyarok lakta településsel erősítették meg eddig is jól működő kapcsolatukat. A kárpátaljai Korláthelmec elöljárója, Tóth Éva az ünnepségen szót kérve megköszönte Felsőzsolca városa és Szarka Tamás polgármester támogatását, amelyet a háború kitörése óta nyújtott számukra. Annak ellenére is, hogy személyesen eddig nem ismerték egymást.

(A borítóképen: Csöbör Katalin maga is díszpolgára Felsőzsolcának)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában