Konferencia

2022.06.22. 13:10

A fejlődés kulcsa az energiahatékonyság

A termelő ágazatok fejlődésének megtartásában elengedhetetlenek a költségtakarékosságot segítő beruházások.

ÉM

Bihall Tamás elnök (BOKIK). Fotó: Bujdos Tibor

Az iparági fejlesztések legfőbb iránya egyre erőteljesebben az energiahatékony technológiák használata felé fordul. A költségtakarékos termelés megteremtésében elengedhetetlen szerepe van egyrészt a megújuló energiáknak, másrészt azoknak a vállalati együttműködéseknek, amelyek kialakításával kedvezőbb áron juthatnak hozzá a cégek az erőforrásokhoz – hangzott el többek között a NOHAC Észak-magyarországi Autóipari Klaszter konferenciáján szerdán Miskolcon, a Tudomány és Technika Házában.

A környezettudatosság, a fenntarthatóság és a költséghatékonyság azok a kulcsszavak, amelyeket a termelő vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk napjainkban, amikor a világ az energiaválság felé sodródik – indokolta az Iparági fejlesztések az energiahatékonyság nevében című konferencia témájának létjogosultságát köszöntőjében Fükő László, a NOHAC elnöke.

Az autóipari klaszter és a megyei iparkamara által közösen szervezett találkozó megnyitóján Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kifejtette: a megye iparának produktivitásán egyelőre nem látszik az energiaköltségek drasztikus emelkedése. Mint mondta, az ágazat teljesítménye az első negyedévben az előző év hasonló időszakához képest 25 százalékkal emelkedett, és a második negyedév sem tűnik rossznak. Felhívta ugyanakkor a figyelmet a Széchenyi Kártya válságmenedzselésre szolgáló, állami támogatást élvező hiteleire, amelyek az év végéig érhetőek el a kormány döntése alapján. Júliustól pedig különösen kedvező, 0,5 százalékos kamattal vehetnek fel kölcsönt a vállalkozások környezetbarát és megújuló energetikai célú megoldások finanszírozására. Köztük azok a mikro- és kisvállalkozások, amelyek átmenetileg továbbra is a rezsicsökkentett energiavásárlók körében maradhattak.

A tanácskozáson az energiapiaci trendek, a vállalati napelemes rendszerek kiépítésének lehetőségei, valamint az energiahatékonyságot segítő mesterséges intelligencia irányította megoldások bemutatása mellett a Vállalkozásokat Segítő Információs Portál - a www.vali.hu - működéséről is tájékoztatást kaptak a résztvevők. A honlapon a vállalkozások működését és fejlődését támogató pályázatok mellett a finanszírozástól a tanácsadásig számos témában tájékozódhatnak a cégvezetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában