Aratás

2022.06.29. 11:30

A búza is hiányolta az esőt

Elkezdődött a búza aratása megyénkben, az első eredmények hektáronként 30 mázsa termést mutatnak.

Pap Gyula

Forrás: Bujdos Tibor

Bár a délnyugati országrészben kellően nedves a talaj, az ország többi részén, főleg a Tiszántúlon hetek óta alig esett, a talaj csontszáraz, a nyári növények egyre jobban szenvednek az aszálytól. A kalászosoknak és a repcének már nem segítene a csapadék, az őszi árpa betakarítása már sokfelé be is fejeződött. Az előttünk álló héten forró, jellemzően száraz idő várható – áll az OMSZ legfrissebb agrometeorológiai elemzésében. 

Árpa vége, búza indul 

Az őszi árpa betakarítása csaknem teljesen befejeződött a megyében, a termés mennyisége közepes, minősége gyenge. Átlagosan 32 mázsa/hektárt sikerült realizálni – számolt be Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. 

Sok az apró, összesült búzaszem, mely a minőséget erősen befo­lyásolja

- Taskó József

A búza aratásának a kezdetén tartanak a gazdálkodók, de van, aki még el sem kezdte a betakarítást. Az első eredmények 30 mázsa hektáronkénti termést mutatnak, ám sok az apró, összesült szem, mely a minőséget erősen befolyásolja. Jellemző a 24–38 közötti sikértartalom és a 12-13-as fehérje – mondták el a szakemberek. Bár az aratás szempontjából előny, hogy már korán lehet kezdeni a munkát, és nem kell szárítani a terményt, de a többi kultúra miatt óriási szükség lenne a csapadékra – tette hozzá a megyei elnök. 

A keleti országrészben erősen megviselte az őszi vetésű növényeket a virágzás és szemfejlődés időszakában bekövetkezett aszály, az érést pedig felgyorsítja a forró, száraz időjárás. 

A napraforgó és a kukorica is vegyes képet mutat: a Dunántúlon, főleg délnyugaton szépen fejlődnek a növények, a talajban van elegendő nedvesség, így a meleg, napos idő kedvező. Keleten azonban szenvednek, alig fejlődnek az aszálytól, a szombati zivatarlánccal érintett területeken, sajnos csak kisebb körzetekben, átmenetileg enyhült az aszályhelyzet. 

Miskolc térségében, amely nem tartozik a legaszályosabb részek közé, vannak egészen szép, 130-140 centiméteres átlagmagasságú kukoricatáblák és mellettük 30-40 centiméteresek, furulyázó levelekkel. Az állapotot tehát a fajta, a vetési idő és az agrotechnika is nagyban befolyásolja. A napraforgó Miskolc térségében még aránylag bírja, de vannak ebben is különbségek. 

A talaj a június 22-i vizsgálatok szerint a búzatáblában a fölső félméteres rétegben csontszáraz és „betonkemény”, a kukorica talaja a fölső 15 centiméteren szintén teljesen száraz, de alatta még van némi nedvesség. Az előttünk álló héten napos, száraz, forró időre számíthatunk magas UV-sugárzással.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

(A borítóképen: Elkezdődött az aratás Gesztelynél)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában