Testi-lelki gyógyulás

2022.05.15. 18:00

Zarándokvonat a férfiakért

Hosszú évek után újra vonatos zarándoklat indult a nemzeti kegyhelyre.

Detzky Anna

A mátraverebély-szentkúti zarándoklat helyszínén. Fotó: Szabolcs László

Fotó: Szabolcs László

Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével indult zarándokvonat Mátraverebély-Szentkútra, Munkás Szent József ünnepén. Ő a munkások mellett a családapák védőszentje is.

Az ismert Mária-kegyhelyre megyénkből is gyakran ellátogatnak mindazok, akik feltöltődésre, testi-lelki gyógyulásra vágynak.

Erre most már a vasút is lehetőséget kínál minden évben – tájékoztatott a kegyhely. A közel négyszáz fős zarándoklaton Csaba testvér útközben elmélkedést tartott, gyóntatott és lelki beszélgetéseket folytatott. A hat kocsiból álló zarándokvonat Budapest, Gödöllő, Aszód, Hatvan érintésével Bátonyterenyére vitte az utasokat. A menet onnan gyalogosan, vagy igény szerint busszal folytatódott.

A Szent Család őrzője

– A két háború között, ameddig lehetett, az 1950-es évekig rendszeresen indult évente körülbelül negyvenvonatos zarándoklat kegyhelyünkre az ország minden részéről. Böjte Csaba testvér pedig már évek óta tart nálunk lelkigyakorlatot. Korábban ez a téli időszakban volt, de már második éve tavasszal a szabad téri oltárnál szoktuk megrendezni, ahová az egész Kárpát-medencéből sokan eljönnek – mondta Orosz Lóránt atya, kegyhelyigazgató. – Nagy öröm számunkra, hogy május elején ismét megvalósult a zarándoklatnak ez a régi-új módja. Idén a szentkúti nyitotta meg a sort a más nagy Mária-kegyhelyekre indított vonatos zarándoklatok előtt. A római katolikus egyházban 2021 Szent József éve volt. A nemzeti kegyhelyen egy festményen és egy mozaikon találjuk meg Krisztus ácsként dolgozó nevelőapjának, Munkás Szent Józsefnek az ábrázolását. Ő a Szent Család csöndes, de hűséges őrzője, aki mindig kész volt követni Isten útmutatását. Most az imádságokban, elmélkedésekben miatta kiemelt helyet kapott a férfiszerep, de a zarándoksereg nemek és korosztály szerint vegyesen állt össze. A hazaúton aztán folytatódtak a közös imák, éneklések és elmélkedések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában