Online iparjogvédelmi felület

2022.05.13. 13:20

Versenypiaci érték a szellemi tulajdon is

A kisvállalkozások innovációs tevékenységének megőrzését segíti a nemzetközi együttműködésben létrehozott online iparjogvédelmi felület.

ÉM

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Útjára indult a vállalkozások szellemi tulajdonának védelmét támogató online iparjogvédelmi platform, amelyet az InProTool nemzetközi program keretében állítottak össze. Az észak-magyarországi régió magyar, valamint a határ menti térség szlovák iparkamaráinak együttműködésében megvalósult projekt részleteit szakmai találkozón mutatták be Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. 

Honlappal is segítenek 

A vállalkozások innovációs tevékenysége versenypiaci kényszer. A megfelelő termék vagy szolgáltatáskínálat fenntartása és fejlesztése során létrehozott új termék vagy technológiai megoldás jelentős mértékben befolyásolhatja a cégek jövőjét. A szellemi termékek szabadalmi, oltalmi, iparjogi tulajdonának védelme így egyre hangsúlyosabb szerepet kap a versenyképesség megőrzésében és támogatásában. 

„Általános probléma, hogy a kis- és középvállalkozások alig 9 százaléka védi az újításait az Európai Unióban, miközben nagyvállalati körben ez az arány meghaladja a 40 százalékot. Ez azt jelzi, eddig kevesen ismerték fel, hogy az innovatív tevékenység eredményeinek jogi védelme milyen előnyökkel jár. Erre szeretné ráirányítani a figyelmet az InProTool projekt és az ennek részeként létrehozott iparjogvédelmi online előértékelő platform” – hangsúlyozta Elena Stieranková, a nemzetközi projektet vezető Besztercebányai Kereskedelmi és Iparkamara projektmenedzsere a találkozó előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. A vállalkozói érdekeket szolgáló együttműködés indoklásaként elmondta: a versenypiaci érdekek védelmének területén a visegrádi országok vállalkozói hasonló problémákkal küzdenek. Nem annyira innovatívak, mint nyugati társaik, a hagyományos keretek között működő cégek pedig erősen kötődnek a keleti piacokhoz. 

A kkv-k és a magánszemélyek innovációs ötleteinek védelmét egyaránt támogató honlap – www.inprotool.eu – hasznos iparjogvédelmi információkat tartalmaz. Eligazít az érvényben lévő szabályozásban, megtalálhatók rajta a hazai és nemzetközi szabadalmi hivatalok elérhetőségei is. Az online kérdőív kérdéseinek a megválaszolásával pedig a felhasználók eljuthatnak a számukra megfelelő iparjogvédelmi megoldáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában