Törvényszéki ügyek

2022.05.27. 11:30

Több ügyet fejeztek be a bíróságok

Jelentősen csökkent az elhúzódó ügyek száma a Miskolci Törvényszéken.

HI

A Miskolci Törvényszék elnöke évente egy alkalommal tájékoztatja az Országos Bírósági Hivatal elnökét, valamint a bírákat a bíróság előző évi működéséről, ügyforgalmi és gazdálkodási helyzetéről, a bíróság hatékony és időszerű működtetése érdekében kitűzött célokról, az azok megvalósítását szolgáló igazgatási intézkedésekről. Az idei összbírói értekezletet csütörtökön tartották. 

Az elmúlt két év alapvetően a pandémiáról és a vírus elleni védekezésről szólt, ez alól a bíróságok sem mentesülhettek. A Miskolci Törvényszék és az illetékességi területéhez tartozó járásbíróságok a külső tényezőkhöz igazodva, magas szakmai színvonalon igyekeztek teljesíteni a kötelességeiket úgy, hogy a járványhelyzet okozta kihívások se okozzanak fennakadásokat – mondta dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az összbírói értekezletet megelőző tájékoztatón. 

A járványhelyzet miatt az ügyérkezések tekintetében 2020. évtől országosan csökkenő tendencia volt érzékelhető, ez azonban megyénkben nem volt jellemző: az ügyérkezés folyamatosan növekvő képet mutatott az elmúlt két évben is. 2021-ben 8,5 százalékos volt a növekedés, ám még mindig kevesebb ügyről van szó a tíz vagy húsz évvel ezelőttiek számához képest, tette hozzá. 

12 százalékkal többet 

– A növekvő ügyérkeztetéssel azonban nőtt a befejezett ügyek száma is. A Miskolci Törvényszéken 85 608 ügyet fejeztek be, ez 12 százalékkal több, mint 2020-ban. Ez impozáns adat, amely az országos 8 százalékot is meghaladja. A szabálysértési, nem peres ügyek az országos tendenciához hasonlóan jelentősen emelkedtek, ahogy az ilyen jellegű ügyek befejezésének a száma is nőtt. Csökkent az ügyhátralék is a Miskolci Törvényszéken, 8,7 százalékkal. 2020 második fél évében indult központi intézkedés az iránt, hogy csökkenjen a két éven túli folyamatban lévő peres ügyek száma országosan. Jelentős részsiker, hogy 2020. augusztus végéhez képest 32 százalékkal csökkent az ilyen ügyek száma 2021 végére – mondta dr. Senyei György. 

Másik jelentős adatként említette az elnök, hogy a Miskolci Törvényszék illetékességi területén az elsőfokú gazdasági ügyszakmai jogerőre emelkedési arány 2021-ben az országos átlagtól is kedvezőbben alakult: az ítéletek 95,6 százalékban nem éltek jogorvoslattal, tehát a felek elfogadták azt. Megemlítette még, hogy a Covid tovább gyorsította a távmeghallgatási rendszer kiépítését, a Miskolci Törvényszéken egy újabb távmeghallgatási mobil végpont került kiépítésre, így már 13 tárgyaló van a megyében, amely alkalmas a távmeghallgatásra. 2021-ben 3167 távmeghallgatást tartottak, amely a már emelkedést mutató 2020-as évhez képest is 36 százalékos növekedés. 

– 2021-ben 6617 üggyel több érkezett a megyében a bíróságokhoz, ugyanakkor a peres ügyek száma csökkent – mondta el a tájékoztatón dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia, a Miskolci Törvényszék elnöke. A befejezett ügyek száma pedig tavaly 9225-tel meghaladta a 2020-as évét. 

– A szabálysértési, nem peres ügyek évek óta érkezésnövekedést mutatnak. 2021-ben egy igazgatási intézkedés eredményeképpen a Miskolci Törvényszéken már csak az elzárással sújtható szabálysértési ügyek maradtak, a többi kikerült a járásbíróságokra, ami azt eredményezte, hogy az érkezett 29 270-nel szemben 29 990 ügyet befejeztek a kollégák – hangsúlyozta a törvényszék elnöke. Hozzátette: a dolgozói létszám jelentősen nem változott, egy új bírót neveztek ki Sátoraljaújhelyre, és két bírósági fogalmazó került felvételre. Örömteli, hogy két bíró a megyéből a Kúrián folytatta az ítélkezési tevékenységét, ahogy az is, hogy több szakmai elismerést is kaptak a Miskolci Törvényszék munkatársai a tavalyi évben.

(A borítóképen: A Miskolci Törvényszéken tartották az összbírói értekezletet | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában