Érettségi

2022.05.12. 10:00

Szépen megoldották az írásbelit

Az Észak által megkérdezett pedagógus szerint a feladatok illeszkedtek a kor követelményeihez.

Ujlaki Attila

Forrás: MW

Fotó: Berán Dániel

– Az idei tavaszi érettségi magyar nyelv és irodalom tantárgyból a korábbi évekhez hasonló nehézségű volt, azt mondom, hogy a „hagyományoknak” megfelelő feladatsort kaptak a diákok – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Orliczki Ágnes, a miskolci Herman Ottó Gimnázium magyar munkaközösségének a vezetője. 

A feladatsorban megjelent a szövegértés, az érvelés, gyakorlati szövegalkotás, illetve a műelemzés – mondta el Orliczki Ágnes, aki rámu­tatott, hogy a korábbi évekhez képest az volt eltérő a feladatokban, hogy a szövegértési feladatok nem voltak olyan nívósak. A diákok a szabadon választható részből javarészt az érvelést választották. 

– A feladatokat elkezdtem kijavítani, és a tapasztalatom szerint nagyon szép eredményeket értek el a diákok, nagyjából 90 százalékos átlageredményt, amely az előző évekhez képest magasabb, hiszen korábban ez a szám 80-85 százalék volt – mondta. 

A feladatsorban az érvelés azért is kiemelkedő, mert az élet bármely szakaszában használnunk kell – mutatott rá a pedagógus, aki azt is elmondta, hogy a feladatokból érezhető, hogy a készítők figyelembe vették azt, hogy a diákok a koronavírus-járvány miatt sok időt digitális oktatásban töltöttek, így kisebb hátránnyal indultak azokkal szemben, akik a hagyományos oktatásban tanultak korábban. 

– Összességében tehát azt mondom, hogy a gyermekek készségeit teljes mértékben figyelembe vevő feladatokkal kellett szembenézniük az írásbeli vizsgán az érettségizőknek, amelyeket a tapasztalatom szerint szépen megoldottak – mondta ­Orliczki Ágnes.

(A borítóképen: A korábbi évekhez hasonló nehézségű volt [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában