Cigánd, Bodrogköz

2022.05.10. 16:00

Összefogott 55 település a fejlődésért

Megkezdődött a Bodrogköz fejlesztési programjának elkészítése.

Bódisz Attila

Forrás: Bódisz Attila

Ehhez a helyi társadalom véleményére is kíváncsiak a készítők – közölte az Észak-Magyarországgal Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere.

Mint korábban már több alkalommal is írtunk róla, a Felső-, vagyis szlovákiai, valamint az Alsó-, vagyis magyarországi Bodrogköz települései tavaly, a cigándi augusztus 20-i ünnepség alkalmából megszervezett találkozó keretében nyilvánították ki szándékukat: összefognak annak érdekében, hogy közös fejlesztési irányvonalakat jelöljenek ki. A két Bodrogköz hasonló nehézségekkel küzd: magas a munkanélküliség, mindkét térség gazdasági szempontból országuk legszegényebb régiói közé tartozik, a fiatalok elvándorolnak, magas az idősek aránya, és az infra­struktúrán is van még mit fejleszteni. A megoldásokat elsősorban szakemberek keresik, de a kezdeményezők emellett kíváncsiak a helyben élők, valamint az elszármazottak véleményére is. Ezt a célt szolgálja az a kérdőív, amelyet az összefogás egyik kezdeményezője, Oláh Krisztián tett közzé a napokban. 

Önálló finanszírozás 

Munkatársunknak nyilatkozva a polgármester elmondta: a kérdőív során egyebek mellett arra keresik a választ, hogy vajon miért is került a mostani helyzetébe a Bodrogköz, milyen folyamatok vezettek oda, hogy az egyébként jobb sorsra méltó vidék elszegényedett. Arról is érdeklődnek, hogy mit tartanak a térség fejlődését leginkább gátló tényezőknek: a képzett munkaerő hiányát, az infrastruktúra – főleg az utak – állapotát, vagy például a fővárostól mért jelentős távolságot. A kérdőívben szó esik arról is, hogy a Bodrogköz mely adottságai a legvonzóbbak, például a természeti környezet, a mezőgazdaság, a történelmi, kulturális értékek, vagy a hagyomány, és mire lehet ezekből támaszkodni a fejlesztés érdekében. A kutatáshoz szükséges kérdőív kitöltésére elsősorban a bodrogközieket és az elszármazottakat kérik. A készítők arról is kérdezik a válaszadókat, hogy hosszú távon hogyan tervezik saját sorsukat a Bodrogközben: az ott élők maradnak-e, és akik elköltöztek, egy látványos gazdasági fejlődés eredményeként visszatérnének-e? 

Az elmúlt hónapokban már többször is elhangzott: a több forrásból táplálkozó fejlesztési tervezet elkészülte után az 55 település polgármesterei közösen kérik saját kormányukat, hogy azt kiemelt programként kezeljék, lehetőleg önálló finanszírozással. A tavalyi cigándi kezdőprogram után a szlovákiai Bodrogköz központjában, Királyhelmecen is találkoztak a térség falvainak és városainak vezetői, ahol megerősítették összefogásukat. A program sikerétől mintegy hatvanezer ember jövője függ.

(A borítóképen: Az együttműködési megállapodást Cigándon írta alá Pataky Károly, Királyhelmec és Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában