Református Önkéntes Napok

2022.05.25. 12:00

Önkéntesen épül a Szeretethíd

A menekültmisszióra fókuszáltak az idei határokon átívelő, református önkéntes napokon.

DA

Ebben az évben kiemelten a Kárpátalján élők megsegítéséért hirdették meg 2022. május 20–21-én a Szeretethíd – Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokat. A népszerű segítő akciót 2009 óta minden évben a Magyar Református Szeretetszolgálat szervezi. 

– Kárpát-medence-szerte csatlakoznak a hosszú múltra visszatekintő Szeretethíd rendezvénysorozathoz önkéntes csapatok, idén több mint 11 ezer fővel – mondta Dobis-Lucski Zsófia, a Magyar Református Szeretetszolgálat kommunikációs referense. – A program célja, hogy felhívjuk a figyelmet a társadalmi munkára. Arra, hogy a körülöttünk élő emberek meglássák azokat a feladatokat és szükségeket, ahol önzetlenül tudnak segíteni egymásnak ellenszolgáltatás nélkül. A részt vevő csoportokra bízzuk, hogy megtalálják a tennivalókat, amelyeket a saját településükön el kellene végezni. Jellemző feladat, hogy a környezetüket szépítik, vagy időseket, betegeket látogatnak. Gyakran iskolák és munkahelyi közösségek is jelentkeznek, akik csapatépítésnek fogják fel az egészet. 

A menekültmisszió része 

Az esemény idén a „Szeretethíd Kárpátaljáért” mottót kapta. 

– Azt tapasztaltuk, hogy a szomszédunkban dúló háború sokakból segíteni akarást váltott ki. Még februárban, néhány nap alatt több ezer önkéntes jelentkezett a szükséghelyzet kapcsán a Magyar Református Szeretetszolgálathoz. Az idei Szeretethíd alkalmával mindenkit arra biztattunk, hogy kapcsolódjanak be a hazánkba menekülők ellátásába. Például van olyan gyülekezet, amelyik szendvicseket készített és a határátkelőhelyekre szállította. Máshol menekültszállókat alakítottak ki, vagy imaközösséget hirdettek a menekülőkért. A kiemelt helyszíneken, Budapesten és Debrecenben adománygyűjtést is szerveztünk, amivel szintén a menekültmissziót lehetett támogatni – fejtette ki a kommunikációs referens. 

A megyeszékhelyen kívül Edelény és Mezőcsát városából, valamint községekből is regisztráltak csapatok Miskolc és Sárospatak környékéről, a Bódva-völgyéből, illetve az Abaúj-Hegyközi kistérségből. 

– A zempléni régióból átlagosan hat-hét csapat jelentkezik minden évben. A programot már jó előre várják az emberek, és maradandó szeretetkapcsolatok is épülnek. A Bodrogolaszi Református Egyházközség tizenegyedik alkalommal vett részt a Szeretethídban – osztotta meg Szendrey Ferenc, a Zempléni Református Egyházmegye koordinátora. – Idén pavilont építettünk a parókián, lefestettük az orvosi rendelőt kívülről, és szemetet szedtünk a temetőben. Az akció egyik helyi támogatója a Bodrogolaszi Rugógyártó Kft., amely a pénteki napon saját csapattal is bekapcsolódott az önkéntes napokba. A szombat zárásaként pedig hagyományosan meglátogattunk tíz idős testvért, akiknek keresztény énekeket énekeltünk gitáros kísérettel és élelmiszercsomagot vittünk.

(A borítóképen: Bodrogolasziban korábban a játszóteret újították fel | Fotó: Olvasónk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában