Menopauza

2022.05.08. 15:00

Ne vegyük félvállról a menopauzát!

A magyar nők elenyésző százaléka fordul orvoshoz a változókori panaszokkal.

ÉM

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A menopauza, azaz a menstruáció elmaradása 45–55 év között következik be a hölgyeknél, és a hormonváltozás egyéntől függően változatos tüneteket okoz. Leggyakrabban hőhullámok, alvászavar, izzadás, hüvelyszárazság, bőrszárazság, hajhullás, hangulatváltozások, libidócsökkenés és testsúlygyarapodás figyelhető meg az érintetteknél. Ugyanakkor azt jóval kevesebben tudják, hogy a hormonváltozásokkal és a menstruáció elmaradásával párhuzamosan jóval nagyobb lesz a rizikója számos súlyos betegségnek is. Jelentkezhetnek szív- és érrendszeri problémák, és csontritkulás is. 

Hatvan felett már nehezebb 

„Magyarországon tapasztalataim szerint a hölgyek kis százaléka fordul orvoshoz a menopauza tünetei miatt. Holott ez az állapot sikeresen és hatékonyan kezelhető, ha időben foglalkozunk vele. A menopauza környékén tartó hölgyeknek jóval többet tudunk segíteni, mint a 60 év feletti pácienseknek. Nagyon sok tévhit övezi a témát, ráadásul a hölgyek tele vannak szégyenérzettel, illetve nem fogadják el a korral járó nehézségeket” – mondta dr. Mészáros Gábor, az Affidea Magyarország szülész-nőgyógyásza, a Semmelweis Egyetem klinikai főorvosa. Általánosságban elmondható, hogy a magyar nők kétharmada jár legalább háromévente méhnyakrákszűrésre. Ezenkívül főleg panasz esetén fordulnak orvoshoz – hangsúlyozta a szakorvos. Fiatalabb korban elsősorban fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsok miatt keresik fel a nőgyógyászt, később a gyermekvállalással kapcsolatos vizsgálatok miatt, vérzészavarok, illetve fertőzések okozta panaszok esetén. Egy fiatal lánynak a szexuális élet megkezdésével egy időben kell először ellátogatnia a nőgyógyászhoz, később pedig rendszeresen részt venni méhnyakrák-, szükség esetén HPV-szűrésen. Bár a menopauza ideje szintén kihívásokat tartogat, ennek ellenére jóval ritkábban fordulnak szakemberhez a nők – tudatta dr. Mészáros Gábor. 

Van megoldás 

A nőgyógyászat legdinamikusabban fejlődő területei: a meddőség, az endometriózis, illetve a menopauza kezelése, melyekre hatékony megoldások léteznek. A változókorban lévő nők kivizsgálása korszerű protokoll alapján zajlik, amelynek során különböző laborvizsgálatokkal ellenőrzik a hormonrendszer állapotát (beleértve a női hormonok mellett a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy és a szénhidrát-anyagcsere állapotát is). Emellett évente méhnyakrákszűrésre, mammográfiára és nőgyógyászati ultrahangvizsgálatra is sor kerül. A menopauzakezelésben részt vevő hölgyek szorosabb megfigyelés alatt állnak onkológiai szempontból is. 

Segítő élelmiszerek 

A változókorral kiemelten foglalkozik a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is. A dietetikusok szerint egyetlen és általános étrendi ajánlás nem létezik. Azonban a szervezet ösztrogénhiányos állapotát fitoösztrogénekkel, és a már nem védett szervrendszereket betegséget megelőző tápanyagokkal kell támogatni, melynek értelmében egy mediterrán-ázsiai vagy ázsiai-mediterrán étrendet érdemes kialakítani. Ebben az étrendben viszonylag kevés húst fogyasztanak, az étkezés alapját a száraz hüvelyesek – különböző babok, lencsék, szója – képezik. Ezeknek az élelmi anyagoknak, főképp a szójának olyan jelentős fitoösztrogén-tartalma van, amely a menopauzára jellemző megváltozott élettani helyzetet támogatni tudja. A szójában kedvező hatással bíró izoflavon-vegyületek is találhatóak. A bélben lévő kedvező mikroorganizmusoknak köszönhetően ezek átalakulnak, így már ösztrogénreceptor-érzékenyekké válnak, és a szervezetben hiányzó ösztrogénfolyamatokba kedvezően tudnak beavatkozni. Ennek következtében az egész szervezetre kifejtik hatásukat, azaz a csontanyagcserében, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a hőhullámok enyhítésében egyaránt. Fontos szót ejteni még egy értékes élelmi anyagról, amely a szójához hasonlóan szintén több oldalról tudja megtámogatni a nőket ebben a megváltozott élethelyzetben. A homoktövist a népi gyógyászatban már jól ismerik, és használják is lekvárját, préselt levét immunerősítő szerként. A homoktövisből nyert olaj nagy mennyiségben tartalmaz ómega-7 zsírsavat, amely elősegíti a bőr és a nyálkahártya egészségét, ezért is javasolt a menopauzában előforduló hüvelyszárazság esetén a telítetlen zsírsavakat tartalmazó olaj kúraszerű fogyasztása. A homoktövis, illetve a gyümölcs vagy magjának felhasználásával készült bármely készítmény jól beépíthető a menopauza-étrendbe. Természetesen a már jól ismert telítetlenzsírsav-források, mint a repce-, a szója-, a dió-, a lenmag-, a napraforgóolaj is része kell hogy legyen ennek az étrendnek, melyek kenyérre csepegtetve vagy saláták ízesítőjeként is fogyaszthatók. Ezekkel a zsírokkal kedvező, csökkentő hatás érhető el az ösztrogénhiány következtében kialakuló vérzsírértékek emelkedésével szemben. A két kiemelt élelmi anyag (szója, homoktövis) mellett még számtalan kedvező tulajdonsággal bíró élelmiszer van a változókorral járó problémák enyhítésére, melyekről szakember segítségével lehet tájékozódni.

(A borítóképen: A változókor tünetei jól enyhíthetők orvosi segítséggel és életmódváltással)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában