Megnövekedett költségek

2022.05.19. 11:30

Miskolcon is drágább lehet a taxiszolgáltatás

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése egy hét múlva dönt a város területén érvényes új taxitarifákról.

Szaniszló Bálint

A megnövekedett költségeiket a tarifában is érvényesíteni szeretnék a miskolci taxisok. Fotó: Bujdos Tibor

Egy 1990-ben született törvény a területileg illetékes önkormányzatok hatáskörébe utalta az adott településen a személytaxi-szolgáltatásért felszámolható árat. A képviselő-testület rögzített árként vagy legmagasabb árként határozhatja meg a tarifákat.

Az infláció és az üzemanyagok árának drasztikus emelkedése, valamint az ukrán–orosz háború gazdasági kihatásai miatt több önkormányzat – köztük a fővárosi – hozzányúlt a taxitarifákhoz. Budapesten például már 1000 forintos alap- és 400 forintos kilométerdíjjal számolnak a taxisok, a várokozási díj pedig percenként 100 forint.

Négy éve nem változott

A Miskolcon érvényben lévő önkormányzati rendelet nem rögzített árat, hanem legmagasabb hatósági árat határoz meg. Azaz annál alacsonyabbak lehetnek, magasabbak viszont nem a taxitarifák. A 2018-as rendeletmódosítás óta a borsodi megyeszékhelyen az alapdíj 450, a kilométerdíj 280, a várakozási percdíj pedig 70 forint.

Idén március 1-jén levélben kezdeményezte három miskolci személyfuvarozó társaság – a Nonstop Taxi, a Best of Taxi és a Fortuna-M Taxi – a szolgáltatás díját meghatározó önkormányzati rendelet módosítását. A társaságok kérelmükben az általános költségek jelentős növekedését fogalmazták meg indokként. A javaslatukban az alapdíjat 700, a kilométerdíjat 320, a várakozási díjat pedig 80 forintban határozták meg.

A miskolci taxitársaságok képviselői május 3-án kelt levelükben eredeti kérelmüket kiegészítve a vállalkozásukat sújtó, 2018 óta bekövetkezett üzemanyag-, jármű- és alkatrészár-emelkedéseket és az egyéb járulékos költségeket (vizsgadíjak emelkedése, korhatárkorlát az autókra, továbbképzési költségek, magas biztosítási díjak) sorolták fel a szerintük elengedhetetlen tarifaemelés indokaként.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara álláspontja szerint az utóbbi években tapasztalt, a szolgáltatók költségeit negatívan érintő gazdasági hatások alkalmasak arra, hogy a taxis fuvardíjat felülvizsgálják. A kamarai állásfoglalás kiemeli a benzinárak változását. Amíg az előző tarifaváltoztatáskor, 2018-ban 396 forint volt a 95-ös benzin literje, addig most – a maximált hatósági ár mellett is – 480 forint.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a fogyasztóvédelmi szempontok figyelembevételével is indokoltnak tartja a személyszállítás miskolci tarifáinak emelését. A miskolci közgyűlés a következő ülésén, május 26-án tárgyalja a rendelet módosítását, és – amennyiben a képviselők igent mondanak – a következő naptól az új taxitarifákat lehet használni Miskolcon.

Taxitarifák

Miskolc, régi 
alapdíj 450 Ft 
kilométerdíj 280 Ft 
percdíj 70 Ft 
Miskolc, új 
alapdíj 700 Ft 
kilométerdíj 320 Ft 
percdíj 80 Ft 
Budapest 
alapdíj 1000 Ft 
kilométerdíj 400 Ft 
percdíj 100 Ft 
Győr 
alapdíj 800 Ft 
kilométerdíj 450 Ft 
percdíj 80 Ft 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában