Turisztika

2022.05.08. 18:00

Minden csillagot ki kell érdemelni

Kizárólag minősítéssel rendelkező szálláshelyek működhetnek 2023-tól a magyar turisztikai piacon.

ÉM

A magyar turisztikai ágazat megújításának izgalmas programja indult el januárban: a kereskedelmi és a magánszálláshelyek kötelező minősítése. A Magyarországon működő, mintegy 42 ezer szállásadó tevékenységét egységes elvek szerint értékelő rendszer célja, hogy a vendégek megbízható, ellen­őrzött információkat kapjanak a szolgáltatásokról. 

Megegyezik más országéval 

A minőségi fokozatok 1-től 5 csillagig terjednek, elérésük pedig valamennyi szálláshely működésének előfeltétele lesz, ami azt jelenti, hogy 2023-tól kizárólag a minősítéssel rendelkező szolgáltatók működhetnek majd. Értékelésük felülvizsgálatára pedig szálláshelytípustól függetlenül háromévenként újra sort kerítenek majd. A szállodák és panziók minősítése idén januárban kezdődött, júniustól a kempingek, üdülőházak és közösségi szálláshelyek kerülnek sorra, jövőre pedig a magánszálláshelyek következnek. 

– A nemzeti szálláshely-minősítő rendszer szállodákra vonatkozó szakmai kritériumai megegyeznek az Ausztria, Csehország, Hollandia, Magyarország, Németország, Svájc és Svédország szállodaszövetségeinek részvételével alapított Hotelstars Union által kidolgozott követelményrendszerrel, amelyet a kor igényei és a vendégek elvárásai szerint állítottak össze – emlékeztetett Bágyi Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idegenforgalmi és vendéglátóipari osztályának elnöke. 

Sokan lemaradásban 

A minősítés összességében 247 feltétel teljesítésén alapul. A tisztaságra, a higiéniára, a karbantartottságra és a személyzetre vonatkozó alapvető elvárások mellett olyan lényegi apróságokra is kitér a csillagok számának odaítélésekor, mint a szoba és az ágy mérete, az alváskomfort, a technikai felszereltség, a hangszigetelés és légkondicionálás, a mosási-vasalási szolgáltatások, a panaszkezelés vagy éppen a vendégek különleges kívánságainak is megfelelő éttermi kínálat. 

A Hotelstars minősítési rendszer 2010-ben nemzeti tanúsító védjegyként született meg. Általános bevezetését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége évek óta szorgalmazta, és akik komolyan vették a szakmát, éltek is vele. Használata viszont nem volt kötelező. A szállodák jelentős része így maga döntötte el, melyik kategóriába tartozónak ítéli magát, szolgáltatásaikat pedig senki nem ellenőrizte. 

Az ország szállodáinak fele nem minősíttette magát az elmúlt évtizedekben, viszont most ők sem kerülhetik ezt el. A legrosszabb helyzet e tekintetben a Balaton régióban tapasztalható, ahol sok, értékelésen át nem esett egy-, kettő- és háromcsillagos szálláshely működik. Elő­fordulhat, hogy egy korábban kiválónak mondott hotel most egyetlen csillagot fog kapni, ha pedig nem éri el a szakmai minimumot, nem tud majd tovább üzemelni. Ez az előírás drasztikus lépésnek tűnhet, de a szállodai szakember szerint tíz év felkészülési idő volt arra, hogy a követelményeknek megfe­leljenek. 

Újabb tanúsítás 

Jelzésértékű volt erre a ­Kisfaludy-programban kiírt szállásfejlesztési pályázat is, amelyen csak a minősített hotelek indulhattak. A nyerteseknek ráadásul a beruházás befejezését követően egy újabb tanúsítási eljáráson is át kellett esniük. A Tokaj-Hegyalja régió szállásadói elsőként vehettek részt a programban, így az itt működő hotelek jelentős része már minősített, de a megyében működő komolyabb szállodákkal sincs gond ezen a téren, mondta a szakember. 

Ösztönzi a tulajdonosokat 

– A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra a turisztikai szektor GDP-hez való hozzájárulása meg fogja haladni a 10 százalékot. Ehhez értelemszerűen minőségi szolgáltatást kell nyújtani. A szobaárakat a minősítés önmagában nem befolyásolja, viszont tisztítani fogja a piaci szereplők közötti versenyt. Ez egy korrekt rendszer, ami egyrészt a vendégek érdekeit védi, másrészt arra ösztönzi a szállodatulajdonosokat és a szállodavezetőket, hogy folyamatosan emeljék a szolgáltatásuk színvonalát – értékelte Bágyi Péter. 

Átvállalja az állam a díjat 

A panziók esetében ez a fajta megméretés mindenesetre újdonságot jelent, leginkább azért, mivel a rájuk vonatkozó követelményrendszert a szállodák minősítési rendszere alapján dolgozták ki, értelemszerű eltérésekkel. 

A minősítési eljárás lefolytatása és a minősítés használata egyébként nem ingyenes, viszont az első díját átvállalja a magyar állam minden szálláshely esetében. A három év múlva esedékes megújításakor azonban már számolni kell majd a helyszíni audit, az esetleges pótellenőrzés, a minősítési rendszer működtetésének költségeivel, valamint az elért minőségi fokozatot tanúsító tábla előállításának költségével. A díj mértékéről miniszteri rendelet rendelkezik majd a szálláshely típusától, méretétől és kategóriájától függően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában