Miskolci Ötletmaraton

2022.05.18. 07:00

Megtisztítanák Miskolcot a szeméttől

Megtisztítaná a várost a hulladéktól és szemléletet formálna a Szebb Miskolcért csapat.

Detzky Anna

A Szebb Miskolcért csapat az ötletmaratonon. Fotó: olvasónk

Szemétszedési akcióival második helyezést ért el a Miskolci Ötletmaraton – Fesztivál és verseny 48 órában című rendezvényen a Szebb Miskolcért csoport. Az eseményen a megyeszékhely önkéntes csapatai a város élhetőbbé tételéért dobhatták be a közösbe az ötleteiket. A kreatív kezdeményezéseket szakmai mentor segítségével dolgozták ki az indulók a program két napja alatt, és ötfős zsűri értékelte ezeket. A Szebb Miskolcért csapat nyereménye 200 ezer forint és egy vacsora volt, a szervező Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület és Miskolc önkormányzata részéről.

Bevonnák az iskolásokat

– Diákokból és fiatalokból álló csoportot hoztunk létre, amely szemétszedéseket szervez Miskolcon. Támogatókat szerez hozzá, és a közösségi oldalán hirdeti ezeket az akciókat – mondta Kalydy Barnabás, a csapat vezetője. – Úgy gondoljuk, hogy a problémával foglalkozni kell, mert nagyon szemetes a város. Kezdeményezésünkkel igyekszünk példát mutatni és a miskolci emberek szemléletét formálni. Célunk többek között, hogy iskolai osztályokat vigyünk el szemétszedésre. Bízunk benne, hogyha elég támogatóval és résztvevővel tudnánk ezt csinálni, akkor lényeges változást hozhatnánk a megyeszékhely tisztaságában.

Igyekszünk példát mutatni és a miskolci emberek szemléletét formálni - Kalydy Barnabás

Várják a csatlakozókat

Tizenöt fős szervező csapatukat szívesen tovább bővítenék.

– Nemrégen fejeztem be az egyetemet villamosmérnökként, és mellette végeztem egy programozóképzést. Utána rengeteg időm és energiám felszabadult, amit jóra szerettem volna használni. Az Avason élek, és sétálva járok munkába. Idegesített, hogy mindenütt szemetet láttam magam körül. A Miskolci Ötletmaratonra úgy neveztem be, hogy két társammal már három nagyszabású szemétszedést szerveztünk. A közösségi médiában pedig egy hónapja jelen vagyunk Facebook-csoportunkkal. Azóta külön emberünk van a TikTokra, a fényképezésre és a designra is. Ezt szeretnénk tovább bővíteni akár ötven-száz fősre, ami szerintem egy-másfél év alatt reális lehet – bizakodott a csapatvezető.

Segítenék a hajléktalanokat

A kapcsolatépítéssel is sokat nyert a társaság.

– Hatalmas élmény és jó lehetőség volt számunkra ez a rendezvény. Sok inspirációt kaptunk, összefogtunk a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatával, és számos médiaszereplésre nyílt lehetőségünk. Konténer- és kukászsák-felajánlások is érkeztek, és a város médiafelületein reklámozzák az akcióinkat. A pénznyeremény mellé kapott vacsorára mentorunkat, Varga Gabriellát, a Háromkő Egyesület cserkész munkatársát is meghívtuk, hogy átbeszéljük a további együttműködést. A kapott nyereményből a hajléktalanoknak szeretnénk csinálni egy reintegrációs programot, mert a szemétszedésnek nincsenek komoly költségei – osztotta meg Barnabás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában