Lovas fogatokra ültek, és bejárták a települést

2022.05.10. 12:00

Májusi szerenádot adtak a karcsai férfiak a falu lakóinak

Mint ahogyan az már hét éve hagyománnyá vált, a helybeliek ilyenkor lovas fogatokra ülnek, és bejárják az egész települést, miközben énekelnek, csupán a koronavírusos időszakban maradtak el ezek az alkalmak.

Bódisz Attila

Úton a fogatok. Fotó: PH

Májusfát is állítottak

Milinki László polgármester lapunknak elmondta: ezúttal négy lovas fogatot díszítettek fel, azokon járták körbe a falut. Ennek során eljutottak minden utcába, ahol jókedvvel, az utcán állva fogadták őket az emberek. Voltak, akik a hangulat fokozása érdekében egy-egy üveg pálinkát nyújtottak fel a szekerekre az utasoknak – mesélte a településvezető. Az önkormányzat szervezésében négy-öt májusfát is felállítottak a helybeliek a karcsai közterületeken – tette hozzá a polgármester.

Kiemelte: annak idején azért élesztették fel ezt a két szokást, mert úgy látták, hogy kihalóban vannak, egyre kevesebben adnak szere­nádot vagy állítanak májusfát. Pedig annak idején az udvarló fiúknak – főleg, ha már jegyben is jártak kedvesükkel – ez szinte kötelező volt – jegyezte meg. Az egyedülálló programnak nemcsak hagyományőrző, hanem közösségépítő szerepe is van, hiszen a résztvevők és az érdeklődők ezen az alkalmon is jól érzik magukat, együtt énekelnek, együtt mulatnak – mondta Milinki László. Hozzáfűzte: a sze­renád végeztével finom toroskáposztával vendégelték meg a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában