Érettségi 2022

2022.05.02. 08:00

Magyarral kezdődnek el ma az érettségi vizsgák

Megyénkben több mint hatezer diák ad számot tudásáról a következő napokban.

HE

Forrás: MW

Az elmúlt napokban a középiskolák megtartották ballagási ünnepségüket, ma pedig már komoly megméretés vár a végzős diákokra. Délelőtt 9 órakor magyar nyelv és irodalom tantárggyal kezdődnek el az írásbeli érettségi vizsgák. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint megyénkben 6246-an jelentkeztek érettségi vizsgára a tanév tavaszi vizsgaidőszakára. A diákok összesen 23 184 vizsgát tesznek majd a következő napokban, melyek közül 3162 lesz emelt szintű és 20 022 középszintű. A legtöbben angol nyelv, történelem, informatika, biológia és matematika tantárgyakból tesznek emelt szintű vizsgát. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 73 intézményben szerveznek érettségit, ezek közül 30 középiskola Miskolcon található.

Lesz fertőtlenítő 

Az írásbeli vizsgákat május 2-a és 23-a között rendezik meg. Kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön pedig angolból írásbeliznek az érettségizők. 

A hét a pénteki németvizsgával zárul. Az írásbelik után az emelt szintű szóbelikre június 1-je és 9-e között, a középszintű szóbelikre pedig június 13-a és 24-e között várják a végzősöket. 

Az érettségik alatt minden vizsgahelyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani, a maszk viselése javasolt, azonban nem kötelező. Az intézményekbe az iskolák helyi szabályai szerint léphetnek be a vizsgázók. A diákokat valószínűleg nem éri majd meglepetés az írásbeli vizsgákon, hiszen az elmúlt évek feladatlapjai elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján, az iskolákban pedig intenzív felkészítés folyt az elmúlt hetekben. Persze minden évben találgatnak a diákok, hogy magyar írásbelin vajon melyik költő vagy író műve kerül sorra, és mi lesz a témája szövegértési feladatnak. 

Az Oktatási Hivatal közölte azt is, hogyan érettségizhetnek hétfőtől azok a diákok, akik most fertőződtek meg koronavírussal. Eszerint idén nem kapnak pótnapot a covidos diákok, ám a mostani vizsgaszabályzat engedélyezi, hogy az írásbelit szóbelivel váltsák ki. A megfelelő igazolást a jelentkezésüket fogadó intézmény vezetőjéhez kell benyújtaniuk, és az iskola igazgatója engedélyezheti számukra a pótlóvizsga letételét.

József Attila 

Tavaly a magyarérettségin az 1848–49-es szabadságharc szónokairól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról szóló szöveget kellett értelmezniük az érettségizőknek. Az első feladatsorban, amelyre öszszesen 90 perc áll rendelkezésre, egy hétszáz-ezer szavas szöveget kell elolvasni, majd ez alapján megoldani 11 feladatot. Meg kell keresni a szövegben elhangzó érveket, megállapításokat, valamint értelmezni a logikai-tartalmi kapcsolatokat. Ezekkel a feladatokkal maximum 40 pontot lehet szerezni. Az elmúlt évek középszintű, vagyis több tízezer végzős középiskolást érintő vizsgáin a legtöbbször József Attila-verset kaptak a diákok, de Arany János és Tóth Árpád művei is legalább háromszor szerepeltek már. A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart. A diákok először 45 perc alatt az első, majd 135 perc alatt a második feladatlapot oldják meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésükre álló időt tetszés szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és a megoldás sorrendjét is meghatározhatják. A 10-12 feladatot tartalmazó első lap az alapfogalmak, a definíciók, az egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A második feladatlap két részre oszlik: az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

Igazolással 

A történelem írásbeli is olyan lesz, mint az elmúlt években. A vizsgák közép- és emelt szinten is hasonló felépítésűek, már ami a témákat illeti: 60 százalékban magyar és 40 százalékban egyetemes történelmet érintenek a kérdések. A feladatok fele 1848 előtti, a másik fele ’48 utáni történelmet kér számon. Ha megvizsgáljuk az előző évek feladatsorait, akkor kiderül, hogy legtöbbször az Árpád-házi uralkodók, a reformkor, a dualizmus, a Horthy-korszak, a Kádár- és a Rákosi-korszak került elő. Ezek mind olyan témakörök, melyek több szempontból is megközelíthetőek, több feladattípus is foglalkozhat velük.
 

(A borítóképen: A tavalyi magyarérettségin, amelynek lebonyolítását még a járvány határozta meg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában