Futókör átadás

2022.05.14. 15:30

Lefutott kilométerekkel az egészséges életért

Miskolcon átadták a futókört, megyénkben Kazincbarcikán lesz a következő.

SZB

„Magyarországon hajlamosak vagyunk arra panaszkodni, hogy nehéz az élet” – kezdte a mondandóját a miskolci népkerti futókör hivatalos átadásán Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Így folytatta: „Ez valóban így is van. Kinek tíz, kinek húsz, kinek harminc kilóval... Ráadásul ehhez a Covid is hozzásegített minket néhány kilóval. Ha össze akarnám foglalni a kormánybiztosi feladataimat, akkor így fogalmaznék, az a dolgom, hogy könnyebbé tegyem az embereknek az életet.” 

Az aktív életet támogatják 

Révész Máriusz magyarázatként elmondta, hogy nem azzal lehet elsősorban könnyebbé tenni az életet, hogy nem adunk enni az embereknek, hanem azzal, hogy megteremtjük számukra az aktív élet lehetőségét. „Sokat lehet tenni ebben a kérdésben, és a kormány nagy összegeket fordít ennek támogatására.” 

Veres Pál, Miskolc polgármestere örömét fejezte ki, hogy a város sikerrel pályázott az Országos Futópálya-építési Program felhívására, és a 42 millió forint támogatáshoz saját költségvetéséből tett hozzá ugyanannyit. A városvezető jelezte, hogy reményei szerint a futókör új irányt ad a Népkertnek, és az elkövetkező esztendőkben fejlődési pályára áll a város tüdejének nevezett nagy területű park. 

Kerékpárutak, turistaházak 

Révész Máriusz beszélt az Aktív Magyarország Program eddigi eredményeiről is: „Kétezer kilométernél több kerékpárutat építettünk 2010 óta, száznál több turistaházat újítottunk fel, többet éppen a Bükk hegységben, és itt, Miskolcon is több szabadidős létesítmény jelzi a fejlődés irányát. A legújabb éppen itt, a Népkertben a futókör.” 

Megtudhattuk, hogy a népkerti futókör a tizenhatodik az országban, amelyet az Országos Futópálya-építési Program részfinanszírozásával hoztak létre. Mint hivatalosan átadott pálya, május 21-én már részese lesz a futókörök országos versenyének, amelynek keretében az érintett települések abban kelnek versenyre, hogy ki tud több lakost rávenni, hogy a futókört használja azon a napon. 

„Nem véletlenül támogatja a kormány a hazai futókörök építését, hiszen az a célunk, hogy Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon – emelte ki a kormánybiztos. – Az élhetőségben sok feltétel van. Ezek közül az egyik az, hogy miként éljük a mindennapjainkat. A miskolciak számára ez a futókör a legideálisabb helyen van, hiszen reggel munkába menés előtt, vagy délután, munka után egyaránt praktikusan felkereshető és használható.” 

A tavalyi pályázat keretében 600 millió forint értékben összesen 9 futókör építését támogatták úgy, hogy ötvenszázalékos önrész mellett mintegy 300 millió forint támogatást nyújtottak. Ennek köszönhetően idén tavasz végéig, nyár elejéig tehát kilenc rekortánborítású futópálya épül az országban, ebből hét legalább 1 kilométer, kettő pedig több mint 800 méter hosszúságú. Ennek a programnak keretében megyénkben Miskolc mellett Kazincbarcikán épül még futókör. 

Barcikán megvan a kivitelező 

Kazincbarcikán a Csónakázó-tónál alakítják ki az ezerméteres futókört. A paraméterek úgy szóltak, hogy a pályán két nyomsáv biztosítása szükséges, ami minimum 1,2 méteres szélességet jelent. A burkolat kopásálló, napsugárzásálló, UV-álló, faggyal és árvízzel szemben ellenálló anyagból áll. A kazincbarcikai önkormányzat által kiírt közbeszerzési eljárás során három érvényes pályázat érkezett – két budapesti és egy győri székhelyű cégtől. A városvezetés a legkedvezőbb ajánlatot tevő, fővárosi illetőségű társaságot hirdette ki győztesnek, és április 21-én meg is kötötték a kivitelezési szerződést. Ennek értelmében a fővárosi vállalkozás építheti a futókört 68,07 millió forint értékben.

(A borítóképen: Révész Máriusz (zöldben) futók társaságában az elsők között próbálta ki a népkerti pályát | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában