Jó kezekben

2022.05.13. 14:00

Kistelepüléseknek nyújt segítséget a megyeháza

Jó kezekben van a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzatnál a falu- és tanyagondnok képzése.

Szaniszló Bálint

Sok helyen az idősek, rászorulók élelemmel való ellátása is a falugondnokokra hárul. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény a szociális alapszolgáltatások között nevesíti a falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatást, amelynek célja a falvak és a külterületi vagy egyéb belterületi, valamint a tanyasi lakott helyek intézményhiányból és a közösségi közlekedés nehézségéből eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.

A 2021. január 1-jétől hatályos törvénymódosítás szerint a falugondnoki és a tanyagondnoki képzés szervezését a szolgáltatás helye szerint illetékes megyei önkormányzat látja el.

Szakszerű a képzés

Megyénkben 2019-ben 164, 2020-ban pedig 191 településen alakították ki a falugondnoki szolgálatot. A falugondnokok képzését 2020. december 31-ig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tanya- és Falugondnokok Egyesülete végezte. A jogszabályváltozás értelmében a képzést a megyei önkormányzat maga végzi, vagy ezzel – képzési megállapodás keretében – más intézményt is megbízhat.

A megyei közgyűlés döntése értelmében a megyei önkormányzat tavaly a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tanya- és Falugondnokok Egyesületével kötött képzési megállapodást, hiszen az egyesület a képzéshez a jogszabályok által előírt követelményeknek megfelel, és kellő tapasztalatokkal is rendelkezik az ügyben. Ennek megfelelően 21 fővel indult el a tavalyi képzés, a résztvevők kiváló, illetve jól megfelelt minősítéssel végeztek a megyeházán megtartott vizsgán.

A megállapodást a sikeres együttműködésre tekintettel meghosszabbították, azaz idén is a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tanya- és Falugondnokok Egyesületével együttműködve szervezik meg a falugondoki képzést.

A falugondnoki szolgáltatás ezer lakosnál kisebb településen működtethető. Amennyiben a falugondnoki szolgáltatás létesítését követően a település lakosságszáma tíz százalékot meg nem haladó mértékben emelkedik ezer lakos fölé, a szolgáltatás tovább működtethető. Egy képzett falugondnok kincs egy kistelepülés számára – ebből nagyon sok található a megyében –, mert segítségével a lakosság kisebb-nagyobb ügyeit hatékonyan meg lehet oldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában