Fejlesztés

2022.05.26. 11:30

Kezdődik a turisztikai szezon Tokajban

A hegyaljai fejlesztésekről is szó esett a turisztikai szezonnyitón.

ML

Idegenforgalmi szempontból három kulcsfontosságú területre koncentrál a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program: a bor és a gasztronómia erősítésére, a minőségi szálláshelyek számának bővítésére, valamint az élményközpontú vendégfogadás megteremtésére – hangzott el a megyei turisztikai szezon­nyitón Tokajban. 

Kiemelt helyen 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) szerdai rendezvényén szó esett az idei turisztikai szezon kilátásairól, a legfontosabb megyei fejlesztésekről, valamint a turizmus és a vendéglátás aktuális trendjeiről is a Mercure Hotel Tokaj Centerben. 

A magyar turizmus 2030-ig tervezett fejlesztési keretét 300 milliárd forintra tervezték. A forrásból a szálláshelyfejlesztésre elindított Kisfaludy-program kedvezményezett térségei között kiemelt helyen szerepelt Tokaj-Hegyalja, amely az elmúlt években e tekintetben felzárkózott a dunántúli idegenforgalmi régiókhoz, sőt kínálata közelít a francia borvidékekhez – mondta bevezetőjében Bágyi Péter, a Bokik Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Osztályának elnöke. A Felső-Tisza-vidékkel és Nyíregyháza térségével együtt a borvidék széles sportkínálatot, gyógy- és termálvizet, vadászati lehetőséget és vízi turizmust egyaránt kínálni tud. „Mindezt figyelembe véve a jövőben sikerre vagyunk ítélve” – fogalmazta meg optimista várakozásait. 

Segíthetnek a pályázatok 

A térségbe érkező vendégek igényeinek növekedése gyorsabb, mint amit a kínálat követni tud. Ezt már Ártim László, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. projektkoordinátora mondta, aki az ehhez igazodó Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program főbb irányait vázolta. Elmondta: a térség helyzetét az odaérkező vendégek szemszögéből vizsgáló kutatásuk arra mutatott rá, hogy a térség a bor-gasztronómia turisztikai desztinációjában az élen, a négy évszakos lehetőségekben viszont az utolsó helyen áll. Jellemző problémaként jelent meg a minőségi szálláshelykínálat szűkössége. A térség fejlesztésére megítélt 150 milliárd forintos kormányzati programban kiírt pályázatok ezen a helyzeten is változtatni szeretnének. A régió kis- és középvállalkozásainak is fejlődési lehetőséget kínáló pályázatok célja a gazdaság­élénkítés, a munkahelyteremtés, a kistelepülések infrastrukturális fejlesztése mellett a tokaji márkanév és egységes arculat kidolgozása, valamint a minden évszakban élményt adó turisztikai kínálat megteremtése lesz. A helyi kiegészítő térségi szintű fejlesztések között a dűlőutak helyreállítását, az elektromobilitást, egy borvidéki látogatóközpontot, vadvízi élményfejlesztést, körpanorámás kerékpárutat, valamint a közutak rekonstrukcióját említette. A régióhoz tartozó 70 település és a kistérségek közötti turisztikai kapcsolódási pontok kidolgozása, a helyi infrastruktúra- és attrakciófejlesztések abba az irányba mutatnak, világított rá a projektkoordinátor, hogy Tokaj-Hegyalja az ország harmadik legjelentősebb turisztikai régiójává váljon. 

Print

Tokaj a kiemelt turisztikai fejlesztések keretéből az egyik legnagyobb forrást kapta – emlékeztetett Posta György, a város polgármestere, aki szerint a városban történő szálláshelybővítésekkel a település szintet lép a vendégfogadásban. Az idei turisztikai szezonnyitónak helyet adó új négycsillagos szállodán túl ősszel egy ötcsillagos, százszobás szálloda is nyílik a városban, ilyen minőségű és nagyságú kínálat pedig eddig még nem volt a régióban – mondta. 

Indiai munkavállalók 

A borvidékekre jellemző gasztronómiai trendekről saját fine bistro kísérletük kapcsán Kalocsai László, a Dereszla-birtok birtokigazgatója beszélt. A kihívásokról szólva említést tett a minőségi vendéglátó munkavállalók hiányáról. A jelen helyzetben úgy látja, az elkövetkező 3-4 évben komoly humán deficittel kell megküzdeniük, de gondot jelent számukra a térségre jellemző helyi gasztronómiai alapanyagok beszerzése is. 

A képzett vendéglátóipari dolgozók előteremtéséhez komoly előrelépésre van szükség, még ha ezt akár külföldről kell is megoldani – jelezte Kalocsai László, aki megemlítette: a szőlészeti vonalon például már kénytelenek indiai munkavállalók felé nyitni. 

A borgasztronómiai és hotelturisztikai szakemberképzésben azonban már a közeljövőben előrelépést jelenthet, hogy a Tokaj-Hegyalja Egyetemen belül magyar–francia nemzetközi intézet jön létre, ami a remények szerint világszínvonalú képzést biztosíthat ezeken a szakterületeken is Hegyalján.

(A borítóképen: A szezonnyitó rendezvényen Tokajban | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában