Európai Geoparkok Hete

2022.05.20. 11:00

Kalandozás az ősidőkbe

Az egykori tengerek és vulkáni katasztrófák nyomait is megmutatják Ipolytarnócon.

DA

Az Európai Geoparkok Hetén különleges programokkal várja a kirándulókat és a régmúlt iránt érdeklődőket a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark, amely a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében működik – olvasható az Ipolytarnóci Ősmaradványok honlapján. 

Őslények erdejében 

A geoparkok hálózata minden évben megemlékezik öreg kontinensünk földtani örökségéről. 2022. május 26. és június 5. között tematikus túravezetéssel mutatják be a nemzeti park munkatársai az egykori tengerek és vulkáni katasztrófák nyomait az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen. Az Ősvilági Pompeji Miocén Park pedig Vulkánnapot tart. 

Földünk dinamikus élete és az éghajlatváltozások mellett a legújabb őslénytani felfedezésekkel is megismerkedhetnek a résztvevők. A létszámkorlátos kirándulásokra az [email protected] e-mail-címen lehet előre regisztrálni. 

A miocén ősvilági tematikus túrán – amely május 28-án, 11.45-től indul a fogadóépülettől – a Pannon-tó bükkábrányi fáitól a vulkáni katasztrófán keresztül az őstengeri cápákig búvárkodhatnak a jelenlévők a múltban, átélve az éghajlatváltozások megpróbáltatásait is. 

Június 1-jén egész Európában Vulkánnapot tartanak. Ipolytarnócon szabadtéri program során mutatják be a vulkáni tevékenységet. 

A 10.45-kor kezdődő vezetett séta a miocén erdőn keresztül a geológiai tanösvényt, majd a kőzetparki ösvényt érintve érkezik vissza a fogadóépülethez, mintegy két óra alatt, 2,3 kilométeren. Június 4-én országhatárokat átívelő kirándulást szerveznek a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptetőkapujától, 11-től 14 óráig, a szlovák oldalon megbúvó mucsényi fatörzsbarlangig és vissza.

(A borítóképen: A geopark madártávlatból | Fotó: BNPI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában