Tállya, Vizsoly

2022.05.10. 11:30

Időközi választások Borsodban: A közösségek újraépítése az új polgármesterek célja

Tállya és Vizsoly megválasztott polgármestere is települése fejlődését tekinti elsődleges feladatának.

SZB

Forrás: MW

Fotó: Mártonfai Dénes

A vasárnap megtartott időközi választáson Tállya lakossága ­Serfőző Szabolcsnak szavazott bizalmat, Vizsolyban pedig dr. Szegedi Szabolcs lett a polgármester. Vizsolyban képviselő-testületet is választottak: Árnyas Gábor, Csákány András, Kovács Tibor és Krajzcár Péter tagok.

Serfőző Szabolcs tősgyökeres tállyainak tekinti magát, családjával együtt Tállyát képzeli el hosszabb távon is élettérként. „A falu felett kicsit elment az idő. Azokból a lehetőségekből, amelyekkel a szomszédos települések élni tudtak, mi kimaradtunk. Ez Tállya arculatán meg is látszik. Ezt a lemaradást be kell hozni” – mondta.

A megválasztott polgármester úgy fogalmazott, hogy élhetővé szeretné tenni az ott lakóknak a települést, és egyik elsődleges feladatának tekinti, hogy a meglévő, de erősen visszafejlődött közösségek újra egymásra találjanak, összekovácsolódjanak.

„Tállya egykor meghatározó települése volt Tokaj-Hegyaljának – mondta a polgármester. – Ebből a rangból viszont lejjebb csúsztunk. Célom, hogy a rangját visszanyerje a település. Tállya a szőlő és a bor otthona, és az itt élők boldogulása is jórészt erre épül. Ehhez nyitottabbá kell válnunk. Teret kell adnunk a település iránt érdeklődő külső befektetőknek. A már itt lévőket pedig meg kell erősítenünk abban, hogy érdemes nálunk vállalkozni. Én ebben látom a tállyai lakosok boldogulását is.”

„Ahhoz, hogy a szőlő- és borturizmusban helytálljunk, olyan faluképet kell kialakítanunk, amelyet érdemes az ide érkezőknek megnézniük.”

Serfőző Szabolcs szerint a település oktatási rendszerét is rendbe kell szedni, hogy képes legyen helyben tartani a fiatalokat.

A Vizsoly polgármesterévé megválasztott dr. Szegedi Szabolcs már több mint húsz esztendeje él a településen, és a már régóta működő családi gazdaságban tevékenykedik. A falu közéletében korábban is részt vett már képviselő-testületi tagként, és alpolgármester is volt az előző ciklusban.

A múlt is kötelez 

„Vizsoly a sok évszázados múltja révén is eléggé ismert település. Az elmúlt tíz esztendőben a közintézményeket sikerült felújítani. Szeretném, ha tovább folytatnánk a megkezdett utat. Szeretném, ha a lehető legoptimálisabban képesek lennénk kihasználni a pályázatok, például a Magyar Falu Program lehetőségeit – mondta Vizsoly első embere. – A ciklus végéig hátralévő mintegy két és fél évben olyan nagyon nagy terveket már nem tudunk alkotni, de vannak olyan területek, ahol előre tudunk lépni. Ilyen például a csapadékvíz elvezetése, amely megoldásra vár. Van néhány belterületi út, amelyet fel kell újítani, és a szegregációs programot – újabb lakóházak építését – is folytatni szeretnénk. Ha belefér, akkor a temető és a ravatalozó felújítása is szükséges lenne.”

Dr. Szegedi Szabolcs is fontos feladatnak tartja a település elmúlt években széthullott közösségeinek újraépítését.

(A borítóképen: Tállyán és Vizsolyban járultak az urnához a hét végén a két megyénkbeli település választópolgárai)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában