Látványos rendezvény

2022.05.26. 11:00

Görögkatolikus diákok találkozója a Görög nap

Szent Koroná-s hőlégballon felszállása szimbolizálta Krisztus mennybemenetelét a mintegy háromszáz diák számára.

BI

A Miskolc-Avasi Görögkatolikus Parókia és a Miskolci Egyházmegye a „Görög napot”, azaz a miskolci középiskolás görögkatolikus diákok találkozóját, immár több mint egy évtizede hagyományosan a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiumban rendezi meg. A félnapos rendezvény célja a fiatalok görögkatolikus identitásának erősítése és az együttlét öröme a változatos programok alatt. Boronkai József parókus lapunknak elmondta, hogy a korhatár nem szigorú, a helyszínt adó „Jezsuból” kisebbek, akár már ötödikesek is részt vesznek ezen a napon a programokban. A város más oktatási intézményeiből, a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolából, a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskolából, a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziumból és a Lévay József Református Gimnáziumból inkább a nagyobbak jöttek, nyolcadik évfolyamtól fölfelé. 

Tizenkét éves múlt 

„Régi múltra tekint vissza a miskolci »Görög nap«, én magam tizenkét éve kapcsolódtam be a program szervezésébe. Ez idő alatt sokat formálódott a nap tartalma, mára a városban élő görögkatolikus gyerekek identitásának erősítése lett a legfontosabb célja. Kezdetben még csak egy sportverseny volt, amikor a diákok összegyűltek, hogy játékos vetélkedőn mérjék össze a tudásukat. Ahogy a helyszínt adó jezsuita gimnázium terei elkezdtek szépen lassan bővülni, úgy változott a koncepció is. A görög sportnapból így lett olyan »Görög nap« nyolc évvel ezelőtt, amelynek a lényege, hogy három állomáson, három különböző területen vetélkednek egymással a diákok, illetve mélyülnek el a sportban, az intellektuális kihívásokban, amely elsősorban hittannal kapcsolatos feladatok megoldását jelenti, és a lelkiségben.” 

– Idén a levegő a tematikánk, a felemelkedés és Krisztus mennybemenetele, amelyet holnap ünneplünk, húsvét után negyven nappal – mondta a parókus, akitől megtudtuk azt is, hogy ezt a három részt három állomás: Spárta, Athén és Bizánc szimbolizálja. A spártai állomáson sportban mérték össze az erejüket a csapatok, az athéniban hittanos ismeretekből vizsgáztak, végül a bizánci helyszínen, amelynek stílszerűen a templom adott otthont, a bizánci, görögkatolikus lelkiségben mélyültek el. 

– Ez az emberi lét három szintje, Spárta a legalsó, ahol a nyers erő, a test a főszereplő, majd Athén, ahol a szellemiségre van szükség, végül pedig bent a templomban a lelki megérkezés és elcsendesedés nagyon fontos – mondta Boronkai József. 

Feltámadási szertartás 

A közel háromszáz diák számára közös feltámadási szertartással indult a nap, amit egy látványos programelem követett: a magyar Szent Koronát és bizánci motívumokat megjelenítő, hatalmas hőlégballont felbocsátották az égbe, Jézus mennybemenetelének szimbólumaként. A lenyűgöző látvány után a gyerekeket három csoportra osztották, és megkezdődtek a testet, az elmét és a lelket megmozgató feladatok, vetélkedők, amelyek célja nem a győzelem, hanem a részvétel volt, a vetélkedés izgalma és öröme. A nap lényege a találkozás, évente egyszer, ami önmagában egy ajándék a parókus szerint. 

Gál Szabolcs, a Kossuth-gimnázium tanulója ottjártunkkor a spártai helyszínen éppen egy rodeóbikát igyekezett megülni, nem is sikertelenül. 

– Nagyon jó volt, régebben már kipróbáltam, de egy kézzel kapaszkodva most először. Nagy élmény volt. Ez az első „Görög nap”, amelyen részt veszek. Most jönnek az éles részek a többi helyszínen, már nagyon várom – mondta. 

Szentmisével zárult 

A rendezésben segédkező jezsus diák, Mázik Laura szerint nagyon jó játékokat találtak ki, úgy látta, hogy sokan élvezték őket. Nála kötélen lógó horoggal kellett súlyokat átrakni egyik helyről a másikra, és görög kifejezéseket összekötni a jelentésükkel, a jó megfejtéseket pontozták. 

A rendezvénynek a reggeli eső után az időjárás is kedvezett, minden tervezett szabadtéri programot megtarthattak. A szerdai „Görög nap” szentmisével zárult a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium templomában.

(A borítóképen: Útra készen a hatalmas léggömb a görögkatolikus találkozón | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában