Zenei program

2022.05.13. 10:00

Gálás Symphonia-ünnep (videóval)

A hátrányos helyzetű gyerekeket segítő zenei program elindítását hangversennyel köszöntötték.

ÉM

Forrás: Vajda János

A hátrányos helyzetű, főleg roma származású fiatalok felzárkóztatását közösségi zenei programmal segítő Sym­phonia Alapítvány fennállásának tízéves évfordulója alkalmából gálahangversenyt adtak csütörtökön az alapítvány által létrehozott Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola növedékei. Közel félezer diákjuk hangszeres produkciója adott keresztmetszetet az országos hálózatban működő intézmény képzési palettájáról. 

A siker motivál 

A Symphonia Alapítvány által Magyarországon 2012-ben meghonosított program a nehéz körülmények között élő gyerekek felzárkóztatásához, szociális helyzetük javításához ingyenes zenei képzésükkel szeretne hozzájárulni – emlékeztetett Kupper András, az alapítvány elnöke a koncert előtt tartott sajtótájékoztatón. 

A kezdetekről szólva felidézte: a szokásostól eltérő zeneoktatási modellt a ve­nezuelai El Sistema módszer inspirálta, amelyet a gyermekbűnözés megakadályozása céljával indítottak útjára 1975-ben. Ennek lényege, hogy a diákoknak a hangszeres tudás alapjainak elsajátítása után mielőbb a társas zenélés élményét kínálják fel. 

A program magyarországi változatát a legjobb hazai zeneoktatási rendszert jelentő Kodály-módszerrel felfrissítve dolgozták ki. Először a monori cigánytelepen hoztak létre pilotprojektet a Máltai Szeretetszolgálattal, ez alapozta meg hét évvel ezelőtt a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola országos hálózatának létrehozását. Napjainkban 22 telephelyen 1800 gyerekkel foglalkoznak, ezzel az ország legnagyobb alapfokú művészeti iskolájának számítanak. A roma gyerekek integrációjára is alkalmas projekt miskolci központját a térség országgyűlési képviselője, Csöbör Katalin ösztönzésére hozták létre – elevenítette fel az alapítvány elnöke.

A mindennapi zenélésre épülő rendszerben a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő gyerekek is megszokják, hogy a siker alapja a közös gyakorlás – erről Zongor Attila, az iskola művészeti igazgatója beszélt. A tapasztalat szerint a zenekari játék észrevétlenül járul hozzá a társadalmi együttműködés alapjainak elsajátításához, amely e formában nem jelent kényszert számukra. A vonós, fúvós, szimfonikus zenekari közös koncertek sikerélménye hatalmas motiválóerő a folytatásra. 

A Symphonia-hálózat mostanra elérte működésének határait, tovább bővülni már nem tud – mondta el kérdésünkre Kupper András –, de szívesen segítik azokat, akik érdeklődnek a képzési modell iránt. A fókuszban jelenleg a nemzetközi kapcsolataik bővítése áll.

(A borítóképen: Kupper András és Zongor Attila az alapítvány csütörtöki sajtótájékoztatóján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában