Miskolc

2022.05.23. 07:00

Felnőtteket idéző kérdések – Az újságírószakma bemutatása az iskolában

Az újságírás elsősorban a magyar nyelv helyes használatára épül – ezt is megtanulták a gyermekek a rendhagyó osztályfőnöki órán.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Bujdos Tibor

A Szilágyi Dezső Általános Iskolában elindult egy kezdeményezés, mely szerint szakmákat bemutató sorozatot indítottak ötödik osztályos gyermekeknek. A tanulók ismereteit úgy bővítették, hogy személyesen találkozhattak az adott szakma képviselőjével, aki mesélt nekik munkájáról. Ebben a sorban kapott helyet az újságírószakma is. Az a megtiszteltetés ért, hogy az Észak-Magyarország napilapot és a szakmát én képviselhettem, így ellátogattam csütörtökön egy osztályfőnöki órára, ahol bemutattam a gyerekeknek, mi is ez a munka valójában. 

Izgalmas találkozás 

Az épületbe belépve egyből nosztalgikus hangulatba kerültem, hiszen magam is ezeken a lépcsőkön rohangáltam fel és le az órák közti szünetekben, amikor általános iskolás voltam. Kicsit izgultam a gyerekekkel való találkozás előtt, mert ugyan voltam már hasonló szituációban, de akkor felnőtteknek kellett elő­adást tartanom a munkámról. Azonban Hornyik Dóra, az 5. b-sek osztályfőnöke biztosított arról, hogy a gyerekek már nagyon várnak, igazán érdeklődőek és nyitottak, és sokat fognak kérdezni. És valóban, az 5. b osztályba járó tanulók csillogó tekintettel fogadták Bujdos Tibor fotós kollégámat és engem is. 

Az osztályteremben először óriási csend volt, ahogyan szokták mondani, még a légy zümmögését is lehetett hallani. Aztán ahogy elkezdtem mesélni az újságírószakmáról és a szerkesztőség mindennapjairól, meg hogy miként készül el az újság, és hogyan kerül az olvasókhoz másnap reggel, egyből záporozni kezdtek a kérdések. Az ötödikesek rendkívül tájékozottak voltak bulvárügyekben, azt hiszem, ebben magasan felülmúltak engem. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy a digitális technológia fejlődése, az okostelefonok, az internet azonnali elérhetősége miatt ugyan ők is olvasnak híreket – mely a mi gyermekkorunkra kevésbé volt jellemző –, viszont korántsem olyanokat, amely számukra igazán fontos információkat tartalmaz. Így az újságírás fogalma sem volt teljesen világos nekik. Hiszen a sztárok szakításáról szóló hírek nem tartoznak egy megyei napilap profiljába. Azonban ezek a gyerekek okosak, és ­villámgyorsan tanulnak, reagálnak, így hamar megértették a kettő közti különbséget. Azt is kérdésként fogalmazták meg, hogy mennyi szabadideje marad e mellett a munka mellett az embernek, illetve hogy mennyire fárasztó egy napunk, és mi történik akkor, ha nem tudunk minden eseményre elmenni, ahová meghívnak minket. Végül még arra is megkértek, hogy maradjunk ott kollégámmal az énekórán is, ami az osztályfőnöki órát követte, de sajnos vissza kellett utasítanunk a kedves marasztalást, hiszen a munka szólított tovább.

(A borítóképen: A Szilágyi Dezső-iskola 5. b osztálya Nagy-Hankó Krisztina újságíróval [jobbra] és Hornyik Dóra osztályfőnökkel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában