Felhívás

2022.05.10. 15:00

Életeket menthetne a célzott telefonszám

Krízishelyzetben lévő kismamák intézményes segítését javasolja a Szent István Intézet.

Balogh Csilla

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Eddig már több mint ezer magánszemély támogatta aláírásával a Szent István Intézet Nonprofit Kft. még tavaly ősszel meghirdetett „Veletek, az első pillanattól!” aláírásgyűjtési kezdeményezését. – A felhívás célja, hogy álljon rendelkezésre egy önkéntes elhatározásból kereshető intézményes segítő szolgáltatás azon édesanyák számára, akik valamilyen okból krízishelyzetként élik meg várandósságukat – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak dr. Máthé Zsuzsa újságíró, a Szent István Intézet igazgatója.

Segélyvonal a kismamáknak 

A szervezet azt szeretné elérni, hogy a terhességi teszteken szerepeljen egy éjjel-nappal hívható telefonszám, melyet a kismamák bármikor felhívhatnak, ha úgy érzik, hogy segítségre vagy tanácsra lenne szükségük. 

– Azért lenne célszerű ezeken a felületeken informálni a segítő lehetőségekről a kismamákat, mert a nők babájuk érkezéséről általában a patikákban, drogériákban, benzinkutakon hozzáférhető várandósteszt használatával szereznek tudomást, és közülük többen is kétségbeesnek akkor, amikor megpillantják a baba érkezését jelző két csíkot. Fontos volna már ekkor, az első pillanattól segítő kezet nyújtani nekik – részletezte az igazgató. 

Kiemelte: bár léteznek olyan civil szerveződések, honlapok, anyaotthonok, jogi tanácsadók, amelyek segítséget nyújtanak a krí­zishelyzetbe került kismamáknak, ám ezek felkutatása nagy fokú tudatosságot igényel, amelyre nem minden nő képes, különösen akkor nem, ha kiszolgáltatott helyzetben, illetve bajban van, így sokan el sem juthatnak a segítőkhöz. Ha ezek a szereplők összehangoltan működő szolgálattá szerveződnének, létezne egy intézményesített tájékoztató honlap, egy éjjel-nappal hívható telefonszám, s olyan emberek fogadnák a hívásokat, akik segíteni tudnak abban, hogy az adott esetben hova lehet fordulni, akkor az édesanyák azt érezhetnék, új élethelyzetükben nincsenek egyedül, és életeket lehetne megmenteni. 

Az elképzeléseket vázolva dr. Máthé Zsuzsa így fogalmazott: – Mindenképp egy speciális, az élethelyzetekre releváns segítséget nyújtó segélyszolgáltatásra lenne szükség, ami egységes protokoll szerint, kiszámíthatóan működik. Tudjuk, ez hosszú folyamat, hiszen az egyik oldalról jogalkotói tevékenységet, a másik oldalról pedig egy segítő szolgáltatás intézményes rendszerének kialakítását igényli, de mi hiszünk abban, hogy ez a segélyvonal egyszer majd létrejön. 

Magyarországon 2020-ban több mint 92 ezer kisbaba született meg, és több mint 23 ezer nem született meg. Ennyi édesanya és család került olyan nehéz helyzetbe, hogy a megfogant kis élet érkezését nem tudta vagy nem akarta vállalni.

(A borítóképen: Azt szeretnék elérni, hogy legyen egy éjjel-nappal hívható vonal, ahol segítenek a nőknek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában