A papírgyárban lakott családjával

2022.05.08. 10:33

Döntöttek a miskolci "papírgyáros" Greutter Antal sírjával kapcsolatban

Miskolc kulturális emlékezetét bővítve, a leszármazottak kérelmére a miskolci közgyűlés Greutter Antal sírját védelem alá helyezte.

Szaniszló Bálint

A közgyűlés döntését szakértői testület alapozta meg, amelyet Veres Pál polgármestere felkérésére a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Levéltár, a Herman Ottó Múzeum, a Miskolc Mindszent Római Katolikus Plébánia, és a DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. képviselői alkottak. Az általuk nyújtott szakvélemények egyöntetűen támogatták a síremlék védetté nyilvánításának javaslatát.

A Greutter család Miskolchoz kötődő legkorábbi tagja, Greutter Antal 1814-ben a felső-ausztriai Welsben született, 1846 körül művezetőként került a Diósgyőri Papírgyárba. Szerepe ezt követően rendkívül jelentőssé vált, hiszen később igazgatója, főrészvényese és társtulajdonosa lett a gyárnak. Működése alatt fejlődött a papírgyár modern üzemmé, amelyet nagyban segített az 1871-től a gyárat megvásárolt Kolba család is. 1876-ban Greutter Antal már a gyár cégjegyzésre jogosult vezetője volt, aki maga is a papírgyárban lakott családjával. Vezetésével tértek át a gépi papírgyártásra, lett országosan meghatározó a „Diósgyőri Papíros Gyár”. Több mint három évtizedes papírgyári működése után 1878-ban részvényeit eladta, minden bizonnyal az ebből kapott összeg lehetett az alapja a család jelentős miskolci ingatlan ügyleteinek. A család a XIX. század végén több ingatlannal is rendelkezett. A családfő, Greutter Antal 1891-ben hunyt el, a mindszenti temetőben helyezték örök nyugalomra. Leszármazottjai (elsősorban fiai, Antal és József), akik bár nem édesapjuk szakmai útját követték, szintén Miskolc város köztiszteletben álló polgárai voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában