Elismerés a legkiválóbb tehetséggondozók számára

2022.05.11. 13:00

„Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat kapott Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj a tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerés.

Balogh Csilla

Forrás: Ádám János

Fotó: Ádám János

A díj odaítélésének fő célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli magyar vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket és szervezeteket, akik és amelyek munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a fiatalok tehetségének kibontakoztatásáért.

A legtöbbet kihozni 

Idén 58, kiemelkedő munkát végző pedagógus, tehetségsegítő szakember, szervezet, valamint hat települési önkormányzat részesült az elismerésben, amelyet Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára adott át április végén Budapesten. 

Az elismerés négy egyéni kategóriában adható. Madarász Péter, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója a nemzet tehetségeiért kiváló tehetséggondozó kategóriában érdemelte ki a díjat. 

– Bár az én nevem van ráírva az oklevélre és a plakettre, de ez mégis egy közös munka gyümölcse, hiszen az iskola és a diákok érdeme is. Boldog vagyok, hogy olyan közösségben dolgozhatom, amely támogat, s olyan diákokat oktathatok, akik motiváltak, így ez a díj nemcsak az enyém, hanem a közösségé is – nyilatkozta Madarász Péter az Észak-Magyarországnak. 

Mint mondta, a Herman Ottó Gimnázium a régió egyik meghatározó oktatási intézményeként rendkívül fontos szerepet tölt be a megye fiatal korosztályának tehetséggondozása terén. 

A díj további lendületet ad az elődök örökségeként továbbvitt értékteremtő tevékenységnek. 

– Úgy gondoljuk, hogy a ránk bízott gyermekek többre hivatottak, ezért küldetésünknek és kötelességünknek tartjuk, hogy megadjunk nekik mindent, amivel kiaknázhatják képességeiket és kihozhatják magukból a legtöbbet, hiszen a szülők emiatt hozzák a mi iskolánkba tanulni gyermekeiket – hangsúlyozta az igazgató. A versenyekről szólva elmondta, hogy az intézmény tanulói már régóta folyamatosan jó eredményeket érnek el az országos középiskolás versenyeken. 

Madarász Péteren kívül még két szakember, Horváth Gyula és Kormos Dénes is átvehette idén a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, mégpedig kiváló tehetségsegítő kategóriában. 

Az egyéni kategóriákban a díjjal járó juttatás bruttó négyszázezer forint, amelynek forrását a Nemzeti Tehetség Program biztosítja. 

A jelöléshez két ajánló által készített közös felterjesztés volt szükséges. A díjazottak személyéről a szakmai előértékelés után a Pályázati Bizottság döntött.

(A borítóképen: Madarász Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában